Kroner-og-oere-eller-kaos

Deltagerevaluering af løntræf 2022: Jeg går hjem med blod på tanden

6.-7. september var 1200 tillidsvalgte på løntræf i Fredericia. Deltagerevalueringen understreger vigtigheden og glæden ved at stå sammen om bedre løn. 98 procent af respondenterne vil gerne på træf igen.

Foto: Emil Postelmans-Vasbo 

”Det giver så meget på fælleskabskontoen, at vi står sammen”, siger en. En anden ”vil helt klart deltage igen. Jeg er ny i dette forum, så alt hvad der kan styrke mig og min platform, vil jeg helt klart melde mig til”. En tredje opfordrer FOA til at lave endnu et træf med organisering og mobilisering på programmet: ”Vi kan ikke undvære et eneste medlem, tværtimod. Vi har alle en rolle, som er vigtig op til OK24”.

Suset fra Fredericia

98 procent af 587 respondenter vil på træf igen, og i deltagernes kommentarer i evalueringen af løntræffet er det tydeligt, at samværet i Fredericia har givet nye kræfter til lønarbejdet lokalt og frem til OK24: ”Godt til at styrke fællesskabet - Giver ny energi til at kæmpe for bedre løn til os alle - Fik et kæmpe boost til at være TR - Jeg går hjem med blod på tanden og har den STØRSTE fællesskabsfølelse - Fedt at vi kunne samle så mange - Noget af det bedste jeg har oplevet - Dejligt at møde andre faggrupper og drøfte vores forskellige kampe - Jeg bobler af ny energi efter at komme i gang”.

Udbyttet af træffet 

Rigtig mange af de nyvalgte tillidsrepræsentanter giver i evalueringen udtryk for at have lært en masse nyt om løntjek. En siger: ”Som relativt ny tillidsrepræsentant har det været fantastisk at være med. Jeg har fået meget mere styr på løntjek, lønforhandling og lønindplacering og det er så dejligt. Jeg føler mig også klædt på til at være en del at optakten til OK24. Det har været en rigtig god oplevelse, og jeg føler mig som en del af noget stort og betydningsfuldt. Tak for det.” En anden: ”Som forholdsvis nyvalgt TR har det været rigtigt godt at tale med mere erfarne kollegaer”. 

Flere af de mere garvede tillids- og især fællestillidsrepræsentanter nævner, at de på forhånd havde styr på løntjek og lønindplacering, og derfor måske ikke lærte så meget nyt, men i stedet kunne have haft gavn af fx tværgående erfaringsudveksling for mere erfarne tillidsrepræsentanter. Andre svarer, at det var godt at få repeteret og blive bekræftet i, at de gør det rigtigt – og at kunne dele sine erfaringer og styrke de nye.

Overordnet om indhold og rammer

Samlet bliver det faglige indhold vurderet til at ligge på 8,1 på en skala fra 1-10 med stor ros til underviserne for at levere ”gode, relevante og inspirerende oplæg”, og kun ”OK24” nævnes flere gange som et emne, der kunne have været berørt mere. Som en deltager skriver: ”Ganske enkelt genialt, godt program både på det faglige og det frie indhold”. Også arrangørerne får meget fine omtaler af program, tilrettelæggelse og afvikling.

Der er lidt ris til, at man skulle dele hotelværelser, og fællesskabslejren med telte og beboelsesvogne får nogle til at nævne, at overnatningen fik betydning for deres mulighed for at lade op til programmet på anden dag. Samtidig er der mange positive kommentarer om fællesskabsfølelse og lejrstemning.

Forslag til handling

Står det til respondenterne i evalueringen, så skal der nu først og fremmest skrues op for at få meldt medlemmer ind i FOA og vise fællesskabets styrke. For det andet skal FOA styrke opgaven og hjælpen med løntjek og lokalløn. Dernæst handler det om at involvere medlemmer og tillidsrepræsentanter frem mod OK24, at holde gryden i kog, at få fastholdt og delt de gode ideer og at dykke yderligere ned i løn og lokale tids- og handleplaner. Der gives samlet udtryk for, at det lokale opfølgningsarbejde er meget vigtigt. 

Debatfællesskab starter nu

Endelig var der på selve løntræffet 800 deltagere, der markerede, at de ønskede at høre mere om FOAs debatfællesskab på sociale medier. Og det bliver startet op nu! Så, hvis du har lyst til at blive bedre til at debattere og vil bruge din stemme på sociale medier i kampen for bedre vilkår for alle FOAs faggrupper, så er det nu, du skal slå til.

Tilmeld dig intro-webinaret "Sådan tager du debatten på sociale medier", der afholdes i november måned. Læs invitationen her: ”Vil du være med til at tage debatten på sociale medier?”

 

Evalueringens tal og svar kort

Deltagere. 1200 deltagere på Løntræf i Fredericia Messecenter. 

Respondenter
. 700 respondenter. 68 procent TR’ er, 19 procent FTR’ er. Resten ansatte og valgte i FOA-afd. 

Kunne du forestille dig at deltage i et lignende træf om løn eller andre emner?
98 procent af 587: Ja. 

Emner på nyt træf
. Respondenterne ønsker følgende emner på programmet: Vilkår (Løn, OK og arbejdstid, tillæg, pension mv.) * OK-24 * Organisering og mobilisering af kolleger * Samle fællesskabet i FOA / opleve fællesskabet uanset emne * Arbejdsmiljø * TR som samarbejdspart / MED / påvirkning * Rekruttering og fastholdelse af kolleger * Kompetenceudvikling. 

Udbytte af løntræf
. På en skala fra 1-10 viser scoren på træffets tre temaer, at deltagerne er ”Blevet styrket i mit arbejde med løntjek (7.5)”, ”Blevet styrket i min dialog med kolleger om løn og ulighed” (7,4) og ”Blevet styrket i mit arbejde med lokalløn (6,9).

Hvad synes du, er det vigtigste vi som FOA-fællesskab gør efter løntræffet
. (Fritekstsvar inddelt i kategorier i rangordnet ”top 10” over hyppigst optrædende meninger: 

1. Nødvendigheden af at få meldt kolleger ind i FOA – vise fællesskabets styrke
2. Styrke opgaven og hjælpen fra FOA omkring løntjek
3. Styrke opgaven og hjælpen fra FOA omkring lokalløn
4. Involvering af medlemmer og TR frem mod OK-24 (synlighed, aktivisme mv)
5. Følge op på dét vi har lært og aftalt i tids- og handleplanen (lokalt)
6. Fortsætte og udbrede ånden fra træffet ”holde gryden i kog” 
7. Fra procenter til kroner og øre
8. Dele og fastholde de mange idéer
9. Kampen for retfærdig løn og lighed i lønnen
10. Arbejde mere med løn generelt 

Hvordan vil du overordnet vurdere indholdet på løntræffet?
8,1 på en skala fra 1-10

 

Så du disse artikler om løntræffet?

Læs Fagbladets artikler fra løntræffet

Læs også: Løn på programmet