TV: Samsø Kommune bøjer sig for kritik
Annegrethe Jørgensen var vikar-ansat i Samsø Kommunes ældrepleje og skrev to kritiske læserbreve, da kommunen fyrede en gruppeleder uden varsel. Det udløste en såkaldt tilrettevisning, og derfor klagede FOA Århus til ombudsmanden over krænkelse af ytringsfriheden. Nu har kommunen trukket tilrettevisningen tilbage.
Af: Peter Justesen
Annegrethe Jørgensen var ansat hos ældreplejen i Samsø Kommune og blev noget overrasket, da hendes gruppeleder blev fyret uden varsel på grund af besparelser.
- Det kom virkelig som lyn fra en klar himmel, og uden at vi havde fået besked. I de efterfølgende dage var det en rigtig dårlig proces, hvor vi ikke følte, at ledelsen havde hånd om det, fortæller Annegrethe Jørgensen.
Annegrethe Jørgensen synes ikke, at fyringen var i orden. Hun mente, at besparelserne ramte forkert og skrev derfor to læserbreve til Samsøposten, hvor hun kritiserede både besparelserne og håndteringen af sagen. Samsø Kommune blev sure over over de to læserbrev, indkaldte hende til samtale, og gav Annegrethe Jørgensen en såkaldt tilrettevisning.
- De havde på forhånd skrevet et referat, som så viste sig at være en tilrettevisning af mig. Men heldigvis fik FOA afværget, at jeg skrev under.
FOA Århus skrev derfor en klage til ombudsmanden. Afdelingen påpegede blandt andet, at justitsministeriets vejledning om offentlige ansattes ytringsfrihed fastslår, at offentlige ansatte har en vidtgående frihed til at udtale sig om ressourcespørgsmål, som kan have væsentlig betydning for de fremtidige forhold på arbejdspladsen, f.eks. nedskæringer.
Ombudsmanden bad derfor kommunen om en udtalelse, og det var åbenbart nok. I hvert fald er tilrettevisningen nu trukket tilbage, og selv om socialchef Magrethe Vogt Thuesen har erkendt, at tilrettevisningen var forkert, så indeholder brevet ikke en undskyldning eller en beklagelse af forløbet.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialchefen, men borgmester Marcel Meijer (S) vil gerne give en give en undskyldning.
- Jeg har ikke set brevet, men vi har trukket sagen tilbage, fordi der ikke er noget grundlag for en tilrettevisning, og jeg beklager forløbet, og det vil vi meget gerne undskylde, siger Marcel Meijer.
Hos FOA Århus er sagen klokkeklar. Offentlige ansatte har en udvidet ytringsfrihed, og den skal arbejdsgiverne respektere.
- Ytringsfriheden er vigtig for demokratiet i samfundet. Derfor er det også en type af sager, som vi forfølger hver eneste gang, når vi opdager, at kommunerne krænker de ansattes ytringsfrihed, siger formand Kirsten Normann Andersen fra FOA Århus.
For Annegrethe Jørgensen har sagen haft konsekvenser. Hun fik ikke forlænget sin tidsbegrænsede ansættelse og er nu flyttet til Århus . Her har hun via FOA Århus Jobmatsch fået flere vikariater og har nu fået ansættelse hos Århus Kommune.
Hun fortryder ikke, at hun skrev de to læserbreve, og hun vil gøre det igen, hvis det bliver nødvendigt.