Psykisk arbejdsmiljø - ny bekendtgørelse
Arbejdstilsynet har for første gang samlet de vigtigste regler om psykisk arbejdsmiljø i én bekendtgørelse, det har fagbevægelsen kæmpet for i mange år.
Den nye bekendtgørelse sætter fokus på det psykiske arbejdsmiljø og skaber klarhed om de regler, der findes på området.
Af: Arbejdsmiljøansvarlig Mariejo Christensen
Formålet med bekendtgørelsen er at gøre reglerne tydeligere for arbejdsgivere og medarbejdere, så det fremover vil være lettere at igangsætte et systematisk arbejde med at forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.
FOA har sammen med andre organisationer i mange år kæmpet for, at det psykiske arbejdsmiljø skulle ligestilles med det fysiske arbejdsmiljø - det er nu lykkedes.
I bekendtgørelsen kan du bl.a. se, hvad Arbejdstilsynet især lægger vægt på, når de skal vurdere det psykiske arbejdsmiljø. Ved påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø forstås i bekendtgørelsen psykosociale påvirkninger i arbejdet, som opstår i forbindelse med følgende:
1) Den måde, som arbejdet er planlagt og tilrettelagt på.
2) De organisatoriske forhold af betydning for de ansattes arbejde.
3) Arbejdets indhold, herunder kravene i arbejdet.
4) Den måde, som arbejdet udføres på.
5) De sociale relationer i arbejdet.
Arbejdstilsynet vil supplere bekendtgørelsen med to opdaterede og tre nye vejledninger.
De opdaterede vejledninger kommer i år og handler om bestemmelser for krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane og arbejdsrelateret vold i og uden for arbejdstiden.
De 3 nye vejeledninger om stor arbejdsmængde og tidspres, uklare krav og modstridende krav i arbejdet, samt høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker kommer i løbet af 2021.
Du kan læse mere på nedenstående link og hvis du har spørgsmål så kan du kontakte mig