Rygepolitik i Aarhus Kommune

Fælles protest mod rygeforbud

En række faglige repræsentanter for Århus Kommunes ansatte protesterer samlet mod, at kommunen vil indføre et totalt rygeforbud i arbejdstiden. Det betyder, at de ansatte heller ikke må ryge udendørs i de betalte pauser, der er en del af deres overenskomst.

”Politikere er sat i verden til at træffe beslutninger til vores fælles bedste, ikke til at pege fingre ad adfærd eller holdninger, som de synes er upassende”, skriver seks faglige repræsentanter i et læserbrev, som er offentliggjort i JP Århus. De seks kommer fra fem forskellige lokale fagforeninger, og blandt dem er FOAs fællestillidsrepræsentant Britha Lund Sørensen og afdelingsformand Kirsten Normann Andersen.

De faglige repræsentanter kritiserer idéen om, at kommunalt ansatte skal være rollemodeller for resten af samfundet, da de hverken er værre eller bedre end resten af befolkningen:
”Og det er heller ikke det, vi får vores løn for. Vi får vores løn for at være dygtige lærere, sosu-assistenter, socialrådgivere, kontorfolk, tandlæger, gartnere, ingeniører og alle de andre faggrupper, der arbejder i Århus Kommune.”

Det fælles læserbrev understreger, at rygeforbuddet ikke er kommet som et resultat af forhandlinger i de kommunale samarbejdsudvalg, FællesMed og HMU’erne, men at rygeforbuddet er et rent arbejdsgiverdiktat. 

Læs hele læserbrevet her