Rygeforbud er et angreb på pauser

Debatindlæg: Rygeforbud er et angreb på pauser

Århus Kommunes totale rygeforbud handler åbenbart om, at de ansatte helst skal droppe deres pauser og i stedet arbejde uafbrudt. Dermed er rygeforbuddet også en alvorlig sag for ikke-rygerne, som jo ikke kan vide hvilken pause-aktivitet, der bliver forbudt næste gang - det kan for eksempel være fredagskagen.

Det står klart efter Århus Stiftstidendes artikel d. 8. februar, hvor direktør i Sundhed og Omsorg Hosea Dutschke erklærer, at de ansatte ikke må ryge udendørs i deres frokostpause, fordi: ”Gør de det, går der 15 minutter fra borgeren. Og middagspausen er arbejdstid. Tiden går fra de ældre, og det er uacceptabelt.”

De fleste offentligt ansatte, deriblandt ældreplejens, har pauser, som arbejdsgiveren formelt set betaler. Men de ansatte har reelt selv betalt pauserne, der jo er forhandlet hjem i nogle overenskomstforhandlinger, hvor pauserne selvfølgelig har haft en pris.

De offentlige arbejdsgivere har da også ofte brugt de betalte pauser som argument, når de skulle forsvare, hvorfor offentligt ansatte over årerne har haft en dårligere lønudvikling, end sammenlignelige grupper blandt privat ansatte.

Derfor er det selvfølgelig helt uacceptabelt, hvis Hosea Dutchke og andre arbejdsgivere nu regner med, at de kan snuppe 15 minutter af de ansattes frokostpause, fordi de ikke må ryge. Både rygere og ikke-rygere har brug for pauser, hvor de kan få et pusterum fra arbejdet og lave, hvad de har lyst til, så længe det ikke går ud over andre. Men nu kan de ansatte åbenbart forvente, at pause-aktiviteter vil blive forbudt, fordi de skal arbejde konstant.

Hvis det er arbejdsgivernes holdning til betalte pauser, så har pauserne mistet den værdi, som de burde have i overenskomsten. Et naturligt overenskomstkrav fra de ansatte vil da være, at de betalte pauser bliver afskaffet og vekslet til en højere timeløn. Så kan de ansatte selv betale deres pauser, og så kan arbejdsgiverne ikke blande sig i, hvordan de ansatte bruger dem.

Afdelingsformand Kirsten Normann Andersen
FOA Århus
Christian X’s Vej 56-58
8260 Viby J