Ditte: Tro på dig selv og din faglighed!
Ditte Underbjerg er en af de unge, der gør en kæmpe indsats for at sikre velfærdssamfundet. Hun er blevet indstillet til Velfærdstalent 100-prisen, som går til fagligt dygtige og hårdtarbejdende unge under 36 år.
Prisen er en anerkendelse, som ofte er sjælden for mennesker i velfærdsjobs. Alene i FOA Nordjyllands område blev ti af de 100 talenter udpeget og Ditte Underbjerg blev indstillet af hendes leder Inge Kappel Nielsen fra bostedet Mågevej på Mors.
Af: Inge-Marie Krøier
Deler den faglige viden
Ditte arbejder blandt andet med psykisk sårbare borgere i alderen 18-40 år, og hun har ansvar for, at borgerne kommer videre i deres liv og hun hjælper dem med at få hverdagen til at fungere. Hun er beskrevet som en rigtig dejlig kollega og medarbejder, der gerne deler ud af den faglige viden, hun besidder. Hendes evne til at balancere mellem pædagogiske og sundhedsfaglige opgaver er imponerende.
Da Ditte fandt ud af, at hun var en af de 100 velfærdstalenter, kom det som en stor overraskelse. Udover prisen fik hun og en kollega en tur til Christiansborg, hvor Ditte blev hyldet sammen med de øvrige talenter.
Hendes passion og begejstring for social- og sundhedsfaget lyser ud af hende, og hun føler sig anerkendt og motiveret til at fortsætte sin indsats.
Anerkendelse og skulderklap
31-årige Ditte har altid vidst, at psykiatrien ville være stedet, hvor hun kunne udfordres fagligt. ”Jeg synes, det er en kæmpe anerkendelse og skulderklap fra min leder, som har indstillet mig til prisen. Det giver mig lyst til at fortsætte og gøre en ekstra indsats,” fortæller Ditte.
Ditte sidder med stor ro og fortæller om det fag, hun er en del af – begejstringen lyser ud af hende. Hele livet har hun vidst, at social- og sundhedsfaget var noget for hende, og så kan hun godt lide at bruge sig selv i faget.
Ønskejob at arbejde i psykiatrien
Allerede mens hun læste til social- og sundhedsassistent i Thisted blev hun grebet af faget og husker særligt en episode, hvor de skulle lave rollespil. Det, at de kunne mærke virkeligheden på egen krop, fandt hun sindssygt spændende. Psykiatri-praktikken på Mågevej i Nykøbing gjorde, at hun fandt den hylde, hvor hun kunne mærke, at hun og kollegerne kunne gøre en forskel. Pædagoger og sundhedsfagligt personale har forskellige kompetencer, når de håndterer unge med en psykisk lidelse, og i den tværfaglige personalegruppe er de gode til at supplere hinanden.
Tværfagligheden er altafgørende
Ditte fortæller, at en af deres fornemmeste opgaver er at visualisere for de unge, at de har brug for at tage deres medicin for at fungere. Hun og kollegerne skal også observere, dokumentere og følge op på handleplanerne hos de enkelte – eksempelvis observerer de, hvis medicinen giver borgerne maveproblemer eller andre bivirkninger. Sammen bruger de den fælles viden om deres observationer, så de kan finde gode løsninger for borgerne. Ditte fortæller, at tværfagligheden er altafgørende – eksempelvis er de sammen om at motivere borgerne til at tage deres medicin og selv tage ansvar for eget liv.
Faglig sparring
Lige nu er der to social- og sundhedsassistenter på Mågevej, og Ditte har fået ansvar for at registrere al borgernes medicin – ikke kun på Mågevej, men også for et bofællesskab for psykiatriske borgere. Som ny social- og sundhedsassistent kom hun med den nyeste viden, og derudover kan hun sparre med hjemmeplejens sygeplejerske.
Al medicin registrerer de i Nexus, som bruges til at håndtere borgernes medicininformation og sikre korrekt medicinhåndtering. De udarbejder handleplaner for den enkelte borger, og både det pædagogiske personale og de to social- og sundhedsassistenter sparrer med hinanden. Hun og kollegerne har været på kursus i medicinsystemet, men det er Ditte, som har ansvaret.
Hun trives med, at alle dage er forskellige, og kan lide at bruge den faglighed, hun har med fra uddannelsen som social- og sundhedsassistent. Skulle hun komme med et råd til at andre i faget, så er det, at de skal tro på sig selv og den faglighed, de tilegner sig via uddannelsen.