Højesteretsdom er glædeligt nyt for LFS’ere

FOA har vundet en principiel sag mod Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen. Den kan også få betydning med tilbagevirkende kraft for LFS-medlemmer med tabt erhvervsevne.

Tekst og foto: Agnete Solvej Christiansen

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen har i årevis tolket en lov om arbejdsskadesikring forkert. Det står klart efter, at FOA for nyligt vandt en principiel sag om erstatning ved tabt erhvervsevne.

”Det er en rigtig glædelig nyhed – også for LFS’ere,” siger Sami Deniz, som er faglig sekretær og arbejder med arbejdsskade sager i LFS.

Praksis har hidtil været, at man skal have en tabt erhvervsevne på mindst 15 procent for at få erstatning. Dette har FOA udfordret hele vejen til Højesteret.

”Bagatelgrænsen er med dommen nu på fem procent, og det betyder, at der er en masse mennesker, som ikke har før kunne få erstatning, men som nu har krav på det,” siger Sami Deniz

Gamle sager skal åbnes igen

Afgørelsen kommer både til at have betydning for LFS-medlemmer, der fremover mister dele af deres arbejdsevne, men det har også betydning for afgjorte sager, som nu skal vurderes på ny.

Hvilke gamle sager, der skal åbnes, og hvor langt tilbage dommen får rækkevidde, er i øjeblikket uvist, men der arbejdes på det.

”Om dommen giver os mulighed for at kigge fem år tilbage, 10 år tilbage eller 15 år tilbage, ved vi ikke endnu. Vi afventer svar fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og så går vi i gang med at sørge for, at så mange medlemmer som muligt kan få erstatning efter de nye regler,” siger Sami Deniz.

Hvad kan du gøre

Hvis du selv har en gammel sag om tabt erhvervsevne på mellem 5 og 15 procent og ikke har fået erstatning, opfodrer Sami Deniz til, at man kontakter LFS.

”Man kan skrive til os og fortælle, at man gerne vil have genoptaget sin sag på baggrund af højesteretsdommen. Så vurderer vi, om det er en sag, der ligger inden for betingelserne.”


 

Fakta

Faglig sekretær Sami Deniz fremhæver følgende passage som helt afgørende i højesteretsdommen.

I forarbejderne til lovens § 17 er det bl.a. anført, at der i de tilfælde, hvor der er tale om en klar og varig indtægtsnedgang som følge af en arbejdsskade, vil blive ydet en erhvervsevnetabserstatning på mindst 15 %, og at det ikke er hensigten med den nedre grænse på 15 % at udelukke skadestilfælde, hvor det forekommer klart, at der har været tale om et indtægtstab af nogen betydning, der skyldes arbejdsskaden.

Læs hele dommen her

Fagbladet FOA har skrevet en grundig artikel om dommen. Læs den her