Særligt for tillidsvalgte

Foto: Colourbox

Ny stor undersøgelse om tillidsvalgtes arbejdsvilkår anno 2024

FOA har i samarbejde Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) igangsat den hidtil mest omfattende undersøgelse af tillids- og arbejdsmiljørepræsentanternes arbejdsvilkår - og du er inviteret til at deltage.

Undersøgelsen skal belyse tillidsvalgtes arbejdsvilkår og relationer til kollegerne, fagforeningen, forbundet og ledelsen samt samarbejds- og forhandlingskulturen på danske arbejdspladser. 

Tilsvarende undersøgelser blev udført i 1998 og i 2010, men meget har ændret sig siden.

"Den tillidsvalgtes rolle har udvidet sig markant over de seneste 10-15 år. Stadig flere emner kan forhandles på plads på arbejdspladserne. Det giver nye muligheder for indflydelse – men stiller også stadig større krav til de tillidsvalgte, når indflydelsesmulighederne skal håndteres" fortæller arbejdsmarkedsforsker Steen Navrbjerg fra FAOS på Københavns Universitet, som også var med til at lave undersøgelserne i 1998 og 2010.

Undersøgelsen vil også belyse emner, som fylder meget i den aktuelle debat.

"Organisering er et emne, som fylder i de faglige organisationer. Andelen af gule og uorganiserede er steget, og man vil gerne have et større fokus på organisering i fagbevægelsen. Her er de tillidsvalgte potentielt et meget vigtigt omdrejningspunkt. Deres tilgang til organisering vil også blive belyst i undersøgelsen", forklarer arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra FAOS på Københavns Universitet.

"Undersøgelsen er af stor betydning for FOAs fortsatte arbejde for at støtte de tillidsvalgte i deres daglige arbejde, og det er derfor vigtigt for vores videre arbejde, at så mange som muligt udfylder spørgeskemaet. Det er også en god mulighed for dele dine oplevelser som tillidsvalgt med FOA", siger forbundsformand Mona Striib.

Mere end 35.000 tillidsvalgte vil i august 2024 blive kontaktet via e-boks. Herfra kan man udfylde spørgeskemaet til undersøgelsen på ca. 20 minutter via mobil eller computer.

Hvis du vil vide mere om undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte chef for FOA TR Karen Hansen, kah001@foa.dk eller konsulent i FOA Katrine Bonde Nielsen, kabn@foa.dk.


Undersøgelsen udføres af FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, Københavns Universitet i samarbejde med Fagbevægelsens Hovedorganisation FH.