Hvor mange skal miste livet, før vi bliver hørt?
Aarhus Stiftstidende bragte 13. oktober 2024 dette debatindlæg fra tillidsrepræsentanter på Aarhus Universitetshospitals retspsykiatriske afdeling.
Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital mangler akut karm- og taskescannere ved indgangen, der kan øge sikkerheden for patienter og personale.
I sommer skrev vi tillidsrepræsentanter et åbent brev til Regionsrådet i Region Midtjylland, hvor vi gjorde opmærksom på, at medarbejdergruppen i retspsykiatrien forventer, at regionen indfører karm- og taskescannere på Retspsykiatrisk Afdeling. Regionsrådsformand Anders Kühnau har svaret, men han svarer ikke på om - eller hvornår - regionen vil opsætte scannerne.
Herudover sammenblandede flere politikere og organisationer retspsykiatrien og almenpsykiatrien, da de reagerende på vores åbne brev. Der blev henvist til, at sikkerheden var udfordret pga. overbelægning, mangel på uddannet personale mm. Disse forhold gør sig dog ikke gældende i retspsykiatrien. Et andet eksempel på sammenblandingen er i Anders Kühnaus svar til os, hvor han blandt andet skriver: ”Det er vigtigt, at vi minder hinanden om, at størstedelen af patienter med psykisk sygdom ikke er farlige.”
I retspsykiatrien har patienterne en psykiatrisk diagnose og er sigtet eller dømt for kriminalitet. Hovedparten har begået personfarlig kriminalitet. Så selvom vi er enige i, at størstedelen af patienter med en psykisk sygdom ikke er farlige, så forholder det sig anderledes i retspsykiatrien, hvor patienterne som udgangspunkt har været farlige på et tidspunkt og potentielt kan blive det igen. Derfor er sikkerhed for både patienter og personale et væsentligt fokuspunkt i retspsykiatrien.
Vores klare forventning om indførelsen af karm- og taske scannere har en tragisk, aktuel baggrund, da en af vores patienter i foråret blev stukket med kniv og dræbt af en medpatient. Andre retspsykiatriske afdelinger har desværre også triste erfaringer, og der er allerede indført karm- og taskescannere, som dem vi kender fra bl.a. lufthavene, arresthuse og retsbygninger, på retspsykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden og Region Syddanmark. Hvornår får vi samme slags scannere i Aarhus?
Karm- og taskescannere kan opdage våben og andre farlige genstande - også dem, som ikke er af metal, ligesom scannerne kan finde narkotika. Vi forventer, at scannerne vil blive betjent af eksternt personale, som er uddannet hertil, så retspsykiatriens personale kan have fokus på at behandle patienterne.
Det er vigtigt, at regionsrådets medlemmer skelner mellem psykiatriens forskellige patientgrupper og afdelinger og forstår, at behovene for forbedringer kan være forskellige. I retspsykiatrien har vi behov for karm- og taskescannere hurtigst muligt, og det er afgørende, at vi nu får et løfte om, hvornår de bliver indført.
Danny Kristensen, tillidsrepræsentant, Socialpædagogernes landsforbund
Tine Roslev, tillidsrepræsentant, Ergoterapeutforeningen
Hans Knipping, tillidsrepræsentant, FOA
Steven Beck, tillidsrepræsentant, Danske Fysioterapeuter
Henrik Ørskov, fællestillidsrepræsentant, Dansk Sygeplejeråd
Chanette Buus, tillidsrepræsentantssuppleant, Dansk Psykolog Forening
Noela Lykkevig, tillidsrepræsentant, Dansk Socialrådgiverforening
Hanne Gajhede, tillidsrepræsentant, HK
Stine Damkjær, tillidsrepræsentant, Dansk Sygeplejeråd