Karin Mathiesen
Karin Mathiesen, sektorformand Pædagogisk sektor

Pædagogiske assistenter er en del af løsningen

Medierne flyder i øjeblikket over med indlæg om, at der mangler uddannet personale i daginstitutioner.
Der er ingen tvivl om, at det står skidt til og hele området har brug for et løft, men hvis de kommunale ledelser hæver blikket og ikke kun fokuserer på pædagoger, så kan de uddannede pædagogiske assistenter bidrage til at hæve det faglige niveau.

Minimumsnormeringer er et vigtigt første skridt mod at sikre større kvalitet på daginstitutionsområdet.

Skal vi lykkes med at løfte kvaliteten i daginstitutionerne og øge trivslen hos børnene, bør normeringerne basere sig på faglært arbejdskraft. Fra et pædagogfagligt synspunkt er der behov for, at alle medarbejdere i institutionen i højere grad kan forstå og reflektere over deres egen praksis på et fagligt grundlag.

De pædagogiske assistenter er dygtige og velkvalificerede hænder, hvis uddannelse bygger på pædagogisk kernefaglighed som nærvær, omsorg og tryghed, og de er specialiserede i udeliv, bevægelse, sundhed og fremtidens teknologi på børneområdet.

Pædagogiske assistenter kan gå direkte ind i institutionerne og bidrage med både at øge normeringerne og løfte det faglige niveau til glæde for børnenes trivsel og udvikling.

Jeg er sikker på, at de færdigheder de pædagogiske assistenter opnår i deres uddannelse, bidrager til at hæve kvaliteten i dagtilbuddene i samarbejde med pædagogerne.

Minimumsnormeringer er ikke bare et spørgsmål om antallet af voksne pr. barn – det er et spørgsmål om kvalificerede voksne, der kan bidrage professionelt til børnenes udvikling og trivsel, og her kan de pædagogiske assistenter udfylde en vigtig rolle.

En konkret og kort vej til at skaffe flere uddannede er at sende de dygtige og erfarne pædagogmedhjælpere i uddannelse til pædagogisk assistent. Er de over 25 år, og har de mere end to års erfaring, kan de få merit for praksisdelen og blot gennemføre skoledelen. Så tager den ellers mere end tre år lange uddannelse mindre end et år.

Lige nu er der næsten 500 pædagogmedhjælpere i FOA Randers, der lever op til kravene og kan blive pædagogiske assistenter i et forkortet forløb.

Potentialet er der altså og kommunerne bliver nødt til at tage opgaven alvorligt og lave konkrete planer for, hvordan de vil skaffe flere ansatte og sikre, at de har de rette kompetencer.

Det er vores børns trivsel og dermed vores fremtid, der er på spil.

 

 

Kontaktinformation

 

Sektorformand Karin Mathiesen

Mobil 2044 4411