Pressemeddelelse

Vi skal styrke beredskabet – også lokalt

Det er en fremragende idé et oprette et beredskabsministerium, for området har været underprioriteret længe. Øverst på to-do listen for den nye minister er at styrke det lokale beredskab, mener FOA.

Opdateret den 29. august 2024 

Regeringen opretter nu et ministerium for beredskab og samfundssikkerhed, men Venstres tidligere politiske ordfører Torsten Schack Pedersen i spidsen.  Det nye ministerium skal tage sig af både det nationale og lokale beredskab i tilfælde af krig, oversvømmelser, storme og kraftigt snefald, pandemier og i tilfælde af angreb på kritisk infrastruktur.

Det bliver taget godt imod i fagforeningen FOA som organiserer en lang række medarbejdere på beredskabsområdet – blandt andre brand og redningsfolk og de kommunale teknikansatte, der klimaforbereder i kommunerne Og de medarbejdere som skal på banen, når vi skal sikre god rengøring og hygiejne i en eventuel pandemisituation.

”Beredskabet er over en kam udfordret af store brande, oversvømmelser og ekstremt vejr. Samtidig er der en ydre trussel, som er blevet meget tydelig efter Ruslands invasion af Ukraine. Derfor er der er stort behov for, at det samlede danske beredskab styrkes, og derfor er et bredskabsministerium en rigtig god idé. Vi skal virkelig huske, at beredskab ikke kun handler om krudt, kugler og cybersikkerhed. Både det statslige men i særdeleshed det borgernære kommunale beredskab skal prioriteres,” siger Thomas Brücker, der er formand for FOAs Teknik- og Servicesektor.

Han har en klar opfordring til regeringen og til den nye minister. En opfordring der haster.

”Der er brug for flere resurser til området, så det bliver mere robust og kan opskalere efter behov. Og der er behov for at sikre kompetencer, der modsvarer de nutidige og kommende udfordringer. Der er behov for, at opgaverne i langt højere grad end i dag bliver koordineret imellem de forskellige aktører, der er på området,” mener Thomas Brücker.

Han efterlyser flere nationale krav til blandt andet responstider, og hvordan man sammensætter de køretøjer, og hold der rykker ud. Og en styrkelse af det lokale beredskab.

”Hver gang der ringes 112 er det det kommunale beredskab, der rykker ud, og det er det beredskab borgerne møder, når katastrofen opstår. Derfor er det helt afgørende, at det kommunale redningsberedskab får et større fokus i fremtiden, og får tilført de nødvendige midler, da det er dem, der løser opgaven i hele den akutte fase. Jeg glæder mig til samarbejdet med Torsten Schack, og ser frem til en god dialog. Jeg har selv prøvet at rykke ud med blå blink, når det gælder. Og i FOA har vi mange bud på, hvordan vi styrker det fælles beredskab i en ny virkelighed,” siger Thomas Brücker.

Det nye beredskabsministerium vil også spille en vigtig rolle i eventuelle kommende epidemier. Her er det vigtigt, at vi lærer af erfaringerne fra Corona. Det understreger Pia Heidi Nielsen, som er sektorformand for FOAs Kost- og Servicesektor, der blandt andet organiserer serviceassistenter, husassistenter, rengøringsmedarbejdere på hospitaler, plejecentre, børneinstitutioner, rådhuse med flere.

”Vi klarede os relativt godt gennem corona, men der var var udfordringer med hygiejne og adgang til test og værnemidler. Hvis vi skal forebygge udbrud med smitsomme sygdomme i fremtiden, er det vigtigt med fokus på hygiejnisk rengøring. God rengøring handler om mere end, at der ser rent ud. Hygiejnisk rengøring slår bakterier og virus ihjel. Det handler om sikkerhed. Her er FOA’s medlemmer helt afgørende, og det opfordrer vi den kommende minister til at have et skarpt fokus på,” siger Pia Heidi Nielsen.


Kontakt

Sektornæstformand Thomas Brücker, telefon: 29 93 24 04

Hent billede

Kontakt

Sektorformand Pia Heidi Nielsen, telefon: 20 14 93 86

Hent billede i høj opløsning