Debatindlæg

De faste, tværfaglige teams skal have førsteprioritet

Hvis sundhedsreformen skal skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, skal de faste, tværfaglige teams rustes til de tungere og mere avancerede opgaver, de kommer til at få i fremtiden.

Af: Tanja Nielsen, sektorformand, FOA

Ulighed i sundhed er stadig et stort problem i Danmark.

Uligheden er også en, som mærkes af mange ældre borgere. Det gælder dem, der ikke er rige på relationer, men som står uden et stærkt netværk af pårørende til at støtte dem i hverdagen. Til at køre dem til lægebesøg. Pårørende, som med jævne besøg følger den ældres trivsel.

Mange ældre er på den måde sårbare. Derfor er jeg glad for, at den nye sundhedsreform med et mere sammenhængende sundhedsvæsen sætter fokus på netop ulighed i sundhed.

Reformen rummer flere gode initiativer, for eksempel øget lægedækning i yderområder og flere kronikerpakker.

Også det, at en række opgaver, der tidligere blev løst på hospitaler eller i kommunale sundhedscentre, flytter helt ind i borgernes dagligstue, er værd at fremhæve.

Ændringerne skal sikre, at borgerne vil komme til at opleve et sundhedsvæsen med en mere personlig tilgang til plejen.

Det er den helt rigtige vej at gå. Men, det indebærer også, at en række sundhedsopgaver skal flyttes fra kommunerne til regionerne.

Flere tunge opgaver

Det kræver det et tæt og forpligtende samarbejde mellem sektorerne. Og det kræver, at vi styrker den faglige respekt og anerkendelse af hinanden som faggrupper.

Jeg vil særligt holde skarpt øje med, hvordan den nye struktur vil påvirke de små, tværfaglige teams.

Det er teams, der ofte består af social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og terapeuter, og som i dag udgør en afgørende del af den daglige pleje til borgere.

De små teams har længe været en hjertesag for FOA, fordi vi ved, at de skaber tryghed og kontinuitet ude hos borgerne.

Teamene står allerede i dag med tunge opgaver. Og nu lægges mere avanceret behandling ind i borgernes hjem.

Derfor er det afgørende, at vi prioriterer øget kompetenceudvikling, vidensdeling og ikke mindst bedre koordinering i teamene.

Kvaliteten skal følge med

I teorien kan flytningen af opgaver give mening i forhold til udvidelse af behandlingsgarantien og til at sikre tidligere udskrivning.

Men det må ikke ødelægge Ældrereformens gode intentioner.

Teamene skal i stedet rustes til de nye opgaver, uden at det går ud over deres eksisterende arbejde. Det kommer jeg til at følge tæt.

Reformen har uden tvivl potentiale, og overordnet er jeg glad for, hvordan den er landet. Men vi skal huske, at når sundhedsvæsnet flytter ind i dagligstuen, skal kvaliteten også følge med.

Om den gør det, afhænger af, om kommuner og regioner formår at arbejde sammen på tværs af deres traditionelle skel.

Jeg håber, de formår at binde alle sløjfer sammen, så vi kan få et samlet sundhedsvæsen med borgeren i centrum.

Bragt i Altinget, den 25. november 2024