Personalemangel risikerer at eskalere indenfor hårdt presset socialområde
Mere end hver fjerde, som arbejder med mennesker med fysiske handicap eller psykiske lidelser, overvejer at forlade faget. Situationen er udtryk for årelang underprioritering af området, advarer FOA.
Mens kommunerne og staten har indgået en økonomiaftale, der underprioriterer det specialiserede socialområde med 800 millioner kroner, lurer en ny udfordring inden for sektoren, der skal sikre hjælp til mennesker med fysiske og mentale handicaps og sygdomme.
For mens det i forvejen er svært at trække hænder nok til området, overvejer en stor del af de nuværende ansatte at forlade faget. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som FOA har gennemført blandt knap 2.000 ansatte på bosteder, døgninstitutioner og i psykiatrien.
”Det er hæsligt. Men helt ærligt kan jeg godt forstå det. Hvis det skal være attraktivt at gå på arbejde, skal man kunne se, at ens indsats nytter. Det er svært at få øje på, hvis ressourcerne er så knappe, at man ikke kan udfolde sin faglighed,” siger formand for FOAs social- og sundhedssektor Torben Hollmann.
Helt konkret overvejer 4 ud af 10 at forlade den arbejdsplads, de er på i dag. Imens overvejer mere end hver fjerde helt at forlade faget. Og generelt har arbejdspladserne både svært ved at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, beretter et flertal af de ansatte.
Ifølge Torben Hollmann føjer det endda spot til skade, at KL og regeringen i begyndelsen af juni har indgået en økonomiaftale for 2022, der underprioriterer det specialiserede socialområde med et trecifret millionbeløb. De seneste år har man nemlig tilført området 800 millioner kroner mere for bare tilnærmelsesvist at kunne følge med borgernes behov. Men de penge er ikke med i den nye økonomiaftale, som derfor vil føre til yderligere besparelser på området, frygter sektorformanden.
”I forvejen bliver der år for år ansat flere ufaglærte, men med det tager man jo slet ikke opgaven alvorligt. Det er de mest udsatte og sårbare borgere i samfundet, som vi har pligt til at hjælpe, vi taler om her. Derfor er der brug for både ansatte med høj faglighed og tid til, at de kan udfolde den,” siger Torben Hollmann.
FOA har samlet op mod 11.000 medlemmer, der arbejder inden for det specialiserede socialområde.
Læs notatet Rekrutteringsproblemer på det specialiserede socialområde