Pressemeddelelse

Et ”saltvandsdrop” til velfærden er stærkt tiltrængt

SF foreslår et varigt løft i regioner og kommuners økonomi fra næste år. FOA mener, forslaget kan være med til at rette op på velfærden.

Fra næste år og frem skal kommuner og regioner have et varigt løft af bloktilskuddet. Det foreslår SF’s formand Pia Olsen Dyhr i et interview med Avisen Danmark. Pengene skal gå direkte til den nære velfærd.

Forslaget kommer i en situation, hvor kommuner og regioner kæmper med at få en presset økonomi til at passe med behov og forventninger. Mange steder er resultatet besparelser og nedskæringer på velfærden. Derfor er fagforeningen FOA meget positiv overfor SFs udspil.

”Velfærden har ikke brug for lappeløsninger og midlertidige tilskud. De hjælper måske akut, men det retter ikke op på den løbende underfinansiering af velfærden, vi har set gennem mange år. Derfor er der brug for et permanent løft som SF foreslår,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

SFs såkaldte ”saltvandsdrop” indebærer en stigning i kommunernes og regionernes bloktilskud med hhv. 1,6 og 0,8 mia. kr. med virkning fra 2024. Kommuner og regioner har frihed til selv at disponere tilskuddet, med den betingelse at pengene skal bruges direkte på den borgernære velfærd.

”Det er vigtigt for os, at de ekstra penge direkte skal komme børnene, de handikappede og de ældre til gode. Det er dem, der direkte mærker den forringelse af velfærden, vi har oplevet, og den der desværre er lagt op til med de mange besparelser, kommunerne har varslet,” fastslår Thomas Enghausen.

FOAs næstformand understreger, at den skrantende velfærd i kommunerne skyldes en årelang løbende underfinansiering af velfærden.

”De fleste af de akutte penge vi har fået tilført gennem årene, er kommet samtidig med, at de generelle tilskud ikke er fulgt med befolkningsudviklingen.  Det har ramt daginstitutionerne, det betyder, at ældre får gjort mindre rent, og at der kommer mindre hjælp til handikappede. Reelt har velfærden været underfinansieret med 23 milliarder siden 2015. Det kan det her forslag være med til at rette op på,” mener Thomas Enghausen.

Kontakt

Thomas Enghausen, telefon: 30 71 75 97

Hent billede i høj opløsning