Hjemmeplejen Sorgenfri
”Det er jo jer, det handler om”, sagde Jannie Hagbo og hev fat i de kolleger, der var til stede i frokostpausen i forbindelse med interviewet for at få dem til at stille op til fotografering. Fra venstre Anne Koluda, Shahla Ahmady, Jannie Hagbo, Renu Maudgil, Heidi Wøhler Nielsen, Waleed Hamady, Uno Hollender, René Brandbjerg Madsen og Katarzyna Bartnik.

100 procent

Synlighed og opbygning af relationer er nøgleord, hvis man som tillidsrepræsentant vil lykkes med medlemsorganisering.

Opdatering: Lige før medlemsbladet FOA SOSU gik i trykken blev Jannie Hagbo valgt til FOA SOSUs politiske ledelse.

 

En dag var der pludselig kagemand i frokoststuen i Hjemmeplejen Sorgenfri i Lyngby-Taarbæk Kommune.

”100 % medlem af FOA” stod der på kagemanden. Anledningen var nemlig, at den sidste af hjemmeplejens 32 fastansatte havde meldt sig ind i FOA SOSU, så der nu ikke er nogen, der står uden for fællesskabet.

Hverken kagemand eller en organiseringsgrad på 100 procent er hverdagskost på alle arbejdspladser, men hjemmeplejens tillidsrepræsentant, Jannie Hagbo, har prøvet det før.

”Jeg har næsten altid haft 100 procent organisering. Men indimellem finder kommunen på en ny opdeling af hjemmeplejen, og så havner der nogle uorganiserede hos mig. Det er sket 3-4 gange”, fortæller hun.

Og så er det jo bare at klø på med organiseringen igen.

Svært at tale om

FOA SOSU besøger hjemmeplejen i en frokostpause. I dag er der ingen kagemand, ”men vi kan jo bare melde os ud og ind en gang imellem, så vi kan få en ny kagemand hver gang”, griner social- og sundhedshjælper Heidi Wøhler Nielsen.

Det gør hun dog næppe alvor af, for hun har været med i FOA i hele sit arbejdsliv.

Derfor har hun det også svært med kolleger, der gerne vil have goderne uden at betale for dem, men det er svært at tale om den slags, mener Heidi.

”Min mor er gammel sygehjælper. Hun har fortalt om, at man før i tiden nærmest blev frosset ud, hvis man ikke var medlem af fagforeningen. Nu ser jeg det mere som noget privat, om man er medlem eller ej”.

Sådan er der også andre rundt om bordet, der har det – men så er det jo godt, at man har en tillidsrepræsentant, der kan tage de svære snakke, mener de.

Vil ikke presse

Jannie Hagbo har ingen problemer med at opfordre en kollega til at melde sig ind. Men hun kunne aldrig drømme om at presse eller fryse nogen ud, understreger hun.

”For mig handler det om at være synlig og om at opbygge relationer. De er jo stadig søde kolleger, selvom de ikke vil være med, så jeg kunne aldrig finde på at udskamme dem. Jeg vil hellere gøre dem nysgerrige ved at tale om, hvad FOA står for, og hvad de går glip af ved ikke at være medlem”, siger hun.

”Du er også god til at forklare det der med, at vi er nødt til at være mange for at stå stærkt i overenskomstforhandlingerne”, siger Heidi Wøhler Nielsen. ”Det havde jeg ikke tænkt på før”.

Jannie Hagbo kvitterer for rosen ved at give Heidi en del af æren for de 100 procent. ”Det var jo jer, der fik sagt til den sidste, at hun skulle se at få meldt sig ind, hvis hun ville have min hjælp”.

FOA alle vegne

Som kommunens fællestillidsrepræsentant er Jannie Hagbo ikke på arbejdspladsen hver dag, men alle ved, at de kan finde hende en fast dag om ugen – også aftenvagterne.

”Og ellers kan vi bare skrive – hun svarer altid”, siger Heidi Wøhler Nielsen.

Ser man sig omkring i det store lokale - og på toilettet – støder man ind i FOA-logoet alle vegne. På opslagstavlen hænger information fra fagforeningen, som Jannie Hagbo mener er vigtig for kollegerne. Og på toilettet hænger hendes ”lokumsavis” med kort, aktuelt nyt og ikke mindst kontaktoplysninger.

”Som fællestillidsrepræsentant kommer jeg meget rundt, og jeg kan godt blive ked af det, hvis jeg kommer ind på en arbejdsplads, hvor man ikke kan få øje på FOA og se, hvornår og hvordan man kan få fat i sin tillidsrepræsentant. Vi er nødt til at være synlige og tilgængelige”, siger Jannie Hagbo.

”Selvfølgelig handler det rigtig meget om vilkår, når man snakker synlighed. Jeg er helt bevidst om, at det ikke er alle, der har de samme muligheder for at komme rundt, som jeg har i kraft af, at jeg er frikøbt fællestillidsrepræsentant. Det er desværre langt fra alle tillidsrepræsentanter, der har ordentlige vilkår, men et opslag med kontaktoplysninger kan man altid lave”.