Ældreplejen skranter
Kommunerne har gang på gang skåret i ældrebudgetterne, og mange ældre oplever nu, at de må klare sig selv. Den udvikling undergraver opbakningen til velfærdssamfundet, mener velfærdsforskere.
Af: Anders Schou
Ældreplejen og hjemmehjælpen har siden 60’erne været en af grundpillerne i det danske velfærdssystem. Den tilbyder rengøring, støvsugning, indkøb og daglig kontakt der er basale ting, som er nødvendige for at kunne opretholde et anstændigt liv.
Men muligheden for hjælp er igennem de sidste mange år blevet mindre, og nu er politikerne begyndt at tale om velfærdsydelser skal forbeholdes de fattigste, og den udvikling advarer flere forskere imod. Den vil nemlig få mange skatteydere til at miste troen på, at der vil være hjælp til dem, når de har brug for det, og så kommer velfærdsydelserne for alvor under pres.
I stedet mener FOA Århus, at kommunerne bør tænke sig om, og se på, hvor der reelt kan spares. Er det nødvendigt med de mange ledelseslag? Er det nødvendigt med store anlægsbyggerier? Er det nødvendigt med så stor administration?
En lille dokumentar fra FOA Århus sætter fokus på flere ældres vilkår, og den måde systemet fungerer på i dag.
Se dokumentaren her