TV: Brandmænd får oftere kræft

TV: Brandmænd får oftere kræft

På Århus Brandstation har 6 ud af 12 pensionerede brandmænd fået prostatakræft, men Arbejdsskadestyrelsen anerkender ikke sammenhængen mellem prostatakræft og arbejdet som brandmand. Derfor er brandmændene nu gået i gang med at forebygge, så risikoen kan blive mindre.

Arbejdet som brandmand er ikke sundt, og hos Århus Brandvæsen har det faktum sat sine tydelige spor.

I perioden fra år 2000 til december 2012 blev der pensioneret 12 brandmænd, og ud af dem har seks fået konstateret prostatakræft,

Samtidig viser en stor international undersøgelse fra IARC under WHO, at brandmænd har betydelig forhøjet risiko for testikelkræft, prostatakræft og lymfekræft, der også kaldes non-hodgkins syndrom.

Alligevel vil Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkende sammenhængen mellem de tre kræftformer og arbejdet som brandmand, men FOA Århus mener, at der bør sættes nogle grænseværdier for, hvornår der er en øget risiko.

- Tallene viser med al tydelighed, at det er farligt at arbejde som brandmand. Derfor ønsker vi, at Arbejdsskadestyrelsen sætter nogle grænseværdier, så brandmænd kan få en erstatning, og arbejdet kan gøres mere sikkert, siger formand for Teknik- og servicesektoren Jan Nonboe.

Tallene skræmmer brandmændene, og over hele landet bliver der nu arbejdet på at gøre sikkerheden bedre. På Århus Brandstation bruger alle eksempelvis nu også røgdykkerapparater, til efterslukningen af en brand er helt overstået. Branddragterne skal vaskes oftere, og udstyret samt kabinerne i bilerne bliver nu systematisk rengjort.