SOSU-assistent får løn for udenlandsk anciennitet

FOA Århus-medlemmer bør være opmærksomme på, at relevant arbejdserfaring fra EU-lande samt Island og Norge tæller med, når man beregner anciennitet og de løntrin, som den giver.

Det viser en sag, hvor en social- og sundhedsassistent nu får godt 57.000 kr. før skat, fordi et århusiansk plejehjem har accepteret, at assistentens arbejdserfaring fra et tilsvarende udenlandsk job skal regnes med.

Social- og sundhedsassistenten kommer fra et andet EU-land og har en uddannelse, der svarer til social- og sundhedsassistent-uddannelsen i Danmark. Han har derfor søgt og fået autorisation som social- og sundhedsassistent og arbejder på et plejehjem i Århus.

Social- og sundhedsassistenten henvendte sig i FOA Århus og spurgte, om hans arbejdserfaring fra hjemlandet skulle indgå, når hans arbejdsplads beregnede hans anciennitet.

Fagforeningen undersøgte sagen, og det viste sig, at EU-retten fastslår, at lønmodtagere kan tage deres anciennitet med sig, hvis de tager job i et andet land og har det samme arbejde som i hjemlandet. Reglen gælder for EU-landene samt Norge og Island, der har en samarbejdsaftale med EU.

Det århusianske plejehjem efterbetaler nu de 57.609 kr. før skat, som social- og sundhedsassistenten indtil nu har fået for lidt i løn, og han får fremover en væsentligt højere løn, fordi han har mange flere løntrin end tidligere.