Stod til løntab efter uddannelse

Annet van der Aa Kühle stod til at miste omkring 15.000 kr. om året, efter hun havde fået svendebrev som serviceassistent. Men FOA Århus hjalp hende med at få sine penge.

Det kan ikke altid og nødvendigvis betale sig at tage en uddannelse. Så brug din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling og få en aftale, inden du uddanner dig, så du kender konsekvenserne.

Det viser en utrolig historie fra Århus Universitetshospital, hvor serviceassistent Annet van der Aa Kühle stod til at miste mange lønkroner, efter hun havde taget erhvervsuddannelsen som serviceassistent. Efter et næsten tre år langt sagsforløb lykkedes det dog FOA Århus at forhindre løntabet.

Oprindeligt havde Annet taget en merituddannelse som serviceassistent, men ønskede at få den rigtige erhvervsuddannelse, som giver et egentligt svendebrev og bedre muligheder for at få arbejde flere steder.

Hun kontaktede sin ledelse, som var positive, og så gik Annet i gang med uddannelsen. Efter endt uddannelse mente hospitalet imidlertid, at hun skulle have en løn, der var lavere, end hvis hun havde ladet være med at uddanne sig.

- Det føltes så ærgerligt og urimeligt. Det var rigtigt hårdt, fortæller hun.

Baggrunden var, at Annet med sin nye uddannelse også kom over på en ny overenskomst. Og at hun blev flyttet over på den nye overenskomst, lige inden hun skulle have haft nogle nye løntrin efter den gamle. Så nu stod Annet overfor det paradoks, at hun med sin nye uddannelse ville have færre løntrin, end hvis hun ikke havde uddannet sig og derfor var blevet på den gamle overenskomst.

Annet henvendte sig i FOA Århus, som heldigvis fandt en overgangsbestemmelse mellem de to overenskomster, som kunne hjælpe Annet. Ligesom fagforeningen fandt ud af, at hendes anciennitet var beregnet forkert, så hun skulle have haft sine ekstra løntrin tidligere, og at det skulle være sket, før hun blev færdig med sin nye uddannelse. Derfor fik Annet alligevel sine ekstra løntrin, som giver omkring 15.000 kr. årligt.

Det tog imidlertid næsten tre år før, Århus Universitetshospital erkendte, at Annet har ret til de ekstra løntrin.

- Det er utroligt, at det kan tage så lang tid – at systemet er så tungt, mener hun.