Sygehusbesparelser rammer FOA-medlemmer

FOA-medlemmer på Århus Universitetshospital mærker tydeligt besparelserne på hospitalet.

Besparelser skal være med til at finansiere, at Århus Universitetshospital bliver samlet på en adresse, ligesom besparelser skal finansiere nye dyre behandlinger, og at Region Midtjylland får en større kassebeholdning.

Hospitalets ansatte har protesteret mod besparelserne, som også præger FOA-medlemmernes hverdag.

- Vi oplever mange steder en meget stor travlhed. Der bliver placeret flere patienter på stuerne, og patienter bliver udskrevet før tiden, siger social- og sundhedsassistenternes fællestillidsrepræsentant Conni Markusen.

Nogle social- og sundhedsassistenter har desuden oplevet, at de har fået frataget arbejdsfunktioner, når eksempelvis medicinske afdelinger er blevet slået sammen.

- Så har sygeplejersker pludselig overtaget arbejdsfunktioner fra nogle social- og sundhedsassistenter, som ellers har udført dem i årevis, forklarer Conni Markusen.

Serviceassistenterne mærker, at besparelserne koster arbejdspladser. Det sker drypvis rundt om på afdelingerne, der nedlægger stillinger, når de er økonomisk pressede.

- Det skaber utryghed blandt serviceassistenterne og en mere stresset hverdag, hvor folk skal løbe hurtigere, fortæller deres fællestillidsrepræsentant Lars Talonpoika Lippmann.

Også portørerne på AUH mærker, at hospitalets økonomi er presset.

- Vi får ingen penge, når vi skal levere noget nyt. Så skal det betales over det sædvanlige budget, fortæller fællestillidsrepræsentant for portørerne Ejnar Andersen.

Han nævner som eksempel, at portørerne nu stiller to mand, når de skal modtage patienter, der ankommer med helikopterambulance, og den opgave har de ikke fået ressourcer til.

Formanden for FOA Århus Kirsten Normann Andersen opfordrer til, at både FOAs og andre organisationers faggrupper står sammen i sparetider.

- Når krybben er tom, kan der jo let ske det, at hestene bides, men i længden taber alle, hvis vi slås indbyrdes. Fakta er, at der er for meget arbejde til for lidt personale, og vores fælles opgave må være at få sat en stopper for nedskæringerne, mener hun.