BR-services lukning var forventet

En tidligere ansat ved hjemmehjælpsfirmaet BR-service undrer sig ikke over, at firmaet nu er gået konkurs. ”Alt rodede”, fortæller hun.

- Jeg måtte flere gange gå til fagforeningen, fordi der var problemer med BR-service. For eksempel kunne jeg ikke få erstatningsfri for at arbejde på helligdage, selvom det står klart i overenskomsten, at jeg skal have det, fortæller en tidligere ansat i det private hjemmehjælpsfirma BR-service. Hun foretrækker at være anonym, fordi hun nu skal ud og finde nyt arbejde.

FOA-medlemmet har også oplevet at være i Tranbjerg og så blive sat til at besvare et nødkald fra Trige, der ligger i den anden ende af kommunen.

- Når man spilder så meget tid på vejene bliver det selvfølgelig svært få et firma til at løbe rundt, mener hun og konkluderer, at ”alt rodede.”

FOA Århus formand Kirsten Normann Andersen vurderer, at BR-Service bød for lavt for at vinde, da Århus Kommune udbød opgaven med at tilbyde ældre privat hjemmepleje.

- Og når firmaet så skal overholde en overenskomst og løse opgaver overalt i Århus, så kan det hurtigt få problemer, forklarer Kirsten Normann Andersen, der mener, at kommunen har et medansvar for situationen.

- Kommunen har simpelthen valgt en urealistisk billig løsning, siger hun.

Bør afskaffe frit-valgs-ordning
Kirsten Normann Andersen mener dog slet ikke, at der burde være en såkaldt ”frit-valgs-ordning”, hvor private kan tilbyde hjemmehjælp og blive betalt med skattekroner.

- Folketinget bør afskaffe ordningen, siger hun. Kirsten Normann Andersen peger på, at ordingen kræver et dyrt bureaukrati, som skal kontrollere og samarbejde med de private firmaer, ligesom det bliver uklart, hvem der egentlig har ansvaret for den hjælp, som de ældre modtager. Samtidig vil økonomisk pressede kommuner typisk være fristet til at vælge billige frit-valgs-løsninger.

- Og det betyder usikkerhed for både de ældre og de ansatte, når frit-valgs-firmaerne så går konkurs, siger Kirsten Normann Andersen.

Over 800 ældre mistede fra den ene dag til den anden deres hjælp, som Århus Kommune så i stedet skulle levere med kort varsel. Omkring 100 personer mistede deres arbejde.