Genindfør bemandede toiletter
Århusianerne og byens gæster møder oftest de fuldatutomatiske og ubemandede toiletter med beskeden: Out of order.

Debatindlæg: En tiltrækkende by har ordentlige toiletter

Ordentlige offentlige toiletter er vigtige for århusianerne og ikke mindst for byens gæster. Aarhus byråd bør derfor genindføre de bemandede toiletter. Årligt kostede de blot ca. fire millioner kroner, dengang de forsvandt i 2004, fordi byrådet gennemførte en sparerunde.

JP Århus beskriver 31. maj, hvordan byens fuldautomatiske toiletter meget ofte er ude af drift, og teamleder Per Kristensen fra Aarhus Kommune opfordrer i avisen de tissetrængende til at købe en kop kaffe og så benytte stedets toilet. Han hævder også, at der i mange byer slet ikke er offentlige toiletter og siger samtidig, at bemandede toiletter er for dyre.

Nu ved jeg ikke hvilke større byer Per Kristensen henviser til, men jeg har nu ikke personligt besøgt en større by i den industrialiserede verden, som ikke havde offentlige toiletter. Og jeg ved, at toiletforholdene betyder noget for mig og mange andre, når jeg skal vurdere en by som turistmål eller handelsby. Det er forstyrrende for oplevelsen og ydmygende, hvis man skal lede desperat efter et toilet, hvorefter man til sidst drøner undskyldende og gestikulerende gennem en café og håber, at døren bagerst i lokalet er den rigtige.

Omvendt virker en by tiltrækkende, hvis den tilbyder ordentlige faciliteter, især når det gælder de mest grundlæggende kropsfunktioner. Aarhus Kommune bruger rigtig mange millioner kroner hvert år på at trække turister og andre gæster til byen, senest på Kulturbyåret. Derfor virker det helt vanvittigt, hvis kommunen ikke vil bruge et i denne sammenhæng beskedent beløb på bemandede toiletter, hvor personalet jo så i øvrigt også ville kunne besvare spørgsmål fra turisterne.

De elendige toiletforhold i Århus er meget irriterende for byens borgere, men vi har trods alt efterhånden fundet andre løsninger, for eksempel i stormagasiner. Men turister og andre gæster kender selvsagt byen dårligere, og de oplever i endnu højere grad, at Århus er blevet det anstrengte smils by.

FOA Århus advarede i sin tid byrådet mod at afskaffe de bemandede toiletter, og nu vil vi gerne opfordre byrådet til at genindføre dem.

 

Ulla Warming
Formand for Kost- og servicesektoren i FOA Århus
Christian X’s Vej 56-58
8260 Viby J