Derfor er lærernes arbejdstid vigtig for alle lønmodtagere

Ekstremt fleksibel arbejdstid kan sprede sig til andre faggrupper, hvis lærerne ikke får ordentlige arbejdstidsregler, advarer FOA Århus formand Inge Jensen Pedersen.

I overenskomstforhandlingerne er arbejdsgiverne og lønmodtagerne stadig meget uenige om lærernes arbejdstid. Uenigheden er en væsentlig årsag til, at parterne endnu ikke har lavet en aftale.

Forklaringen er, at lærernes arbejdstidsregler har stor betydning for alle lønmodtagere, mener FOA Århus formand Inge Jensen Pedersen:

- Arbejdsgiverne på både det private og det offentlige område har løbende ønsket mere fleksibel arbejdstid, så arbejdsgiverne kan ændre arbejdstiden og fordele den skævt uden at betale ekstra for det. Og her gav lovindgrebet i 2013 mod lærerne arbejdsgiverne et enormt gennembrud, siger hun.

I dag har lærerne stort set ingen arbejdstidsregler i deres overenskomst. Lovindgrebet giver dem blot en årsnorm, hvilket betyder, at deres arbejdstid bliver opgjort på årsplan. Indgrebet betyder derfor, at skolelederen kan fordele arbejdstiden indenfor året, så lærerne i perioder arbejder mange timer, uden at det tæller som overarbejde, ligesom skolelederen med kort varsel kan ændre arbejdstiden uden at betale for det.

- Ved OK-18 forhandlingerne har de regionale arbejdsgivere stillet krav om årsnormer for sygeplejerskerne, der i dag oftest har kvartalsnormer. Arbejdsgiverne kommer næppe igennem med det nu og her, men deres næste mål vil sikkert være social- og sundhedspersonalet – først i regionerne og så i kommunerne, forklarer Inge Jensen Pedersen.

Hun vurderer, at hvis først hele den offentlige sundhedssektor arbejder på årsnormer, så vil fagforeningerne nok ikke kunne forhindre, at årsnormerne også bliver indført på resten af det offentlige område. Og det kan så hurtigt sprede sig til de privat ansatte, når deres arbejdsgivere så også kræver, at en årsnorm skal være den eneste arbejdstidsregel.

- Derfor skal lærerne have ordentlige arbejdstidsregler nu, hvor det er højkonjunktur og lønmodtagerne står stærkt. Ellers kan vi få svært ved at forsvare os mod, at deres arbejdstidsregler breder sig, når konjunkturerne en dag vender, og vi står svagere, understreger Inge Jensen Pedersen.