TV: Sidste private plejefirma siger stop
Aleris vil ikke forlænge kontrakten med Århus Kommune om levering af hjemmepleje, fordi firmaet ikke mener, der er penge nok til pleje. FOA Århus er enige med Aleris. Århus Kommune bliver nødt til at hæve standarden og stoppe minuttyraniet.
Hjemmeplejefirmaet Aleris har valgt at opsige aftalen med Århus Kommune. I en pressemeddelelse skriver den administrerende direktør følgenende.
"Vi har efter grundige overvejelser måtte konstatere, at de aktuelle, udbudte priser i godkendelsesmodellen ikke er tilstrækkelige til at levere pleje og omsorg på et kvalitativt tilfredsstillende niveau og samtidig sikre en sund drift. Derfor søger Aleris ikke på nuværende tidspunkt godkendelse efter godkendelsesmodellen”
Uanset om det er et privat hjemmeplejefirma eller den kommunale hjemmepleje, så er betalingen for opgaverne den samme. Det er for at sikre, at der ikke er forskel, men Aleris mener altså ikke, at der er penge nok til at udføre opgaven ordentligt.
Hos FOA Århus er næstformand Mette Fuglsig Shcjødt glad for, at firmaet har udvist rettidig omhu, men hun er også skuffet over, at prisen på pleje er presset så meget.
- Vi møder jo personalet hver dag, og vi kan høre, hvor presset de er, og hvor travlt de har, og hvor hårdt det er for dem at være underlagt det minut-tyranni, som er nødvendigt for at få pengene til at række. Så vi tror, at der er brug for flere penge på det her område, siger Mette Fuglsig Schjødt.
Hjemmehjælp til borgere bliver visiteret i minutter. Eksempelvis kan Gerda på 86 år dagligt dagligt få syv minutter til personlig hygiejne, tre minutter til toilethjælp, tre minutters hjælp til at spise færdiglavet mad, 10 minutter hjælp til indkøb via computer hver 14 dag, hjælp til rengøring 20 minutter hver anden uge og hjælp til støvsugning hver anden uge 12 minutter.
Samtidig er vagtplaner for social- og sundhedsassistenter/hjælpere ofte planlagt, så der ikke er tid til at udføre de nødvendige og sparsomt visiterede ydelser til borgerne. Der er ikke tid til transport, og det er normalt, at der er overlap i tiderne, sådan at tiden hos en borger slutter senere, end tiden hos den næste borger begynder. Det er meget normalt, at der kommer et underskud på en time eller mere i løbet af en vagt.
- Når vagtplanerne er skruet sammen sådan, at man ikke kan nå at gøre en borger færdig, før man skulle have været hos den næste, så er der noget galt. Det betyder jo, at der er for få ressourcer i systemet, der er simpelthen for få mennesker til at løse opgaven, siger Mette Fuglsig Schjødt.
Det har ikke været muligt at få et interview med Jette Skive hverken fredag eller mandag, men i Århus Stiftstidende havde hun lørdag et læserbrev med overskriften:
"Kommunens betaling for hjemmepleje er ikke for lav", og længere nede skriver hun at: ”...markedet skal vænne sig til markedsvilkårene og skabe en sund forretning. Det er ikke en kommunal opgave at skabe et privat sundt marked.”
Se mere video på Facebook og del like gerne, så budskabet kan blive spredt
Ydelser til borgere
Sådan er vagtplanerne sat sammen