Video: På landsplan og i Aarhus falder antallet af dagplejere – i Odense har de knækket kurven

 

 

 

 

Video: På landsplan og i Aarhus falder antallet af dagplejere – i Odense har de knækket kurven

FOA Århus var torsdag aften vært for et stort møde, hvor to dagplejeledere fra Odense fortalte om deres indsats for at skaffe dagplejere.

Omkring 60 dagplejere mødte op for at høre, hvordan to dagplejeledere fra Odense gennem de sidste fem år har haft succes med at øge antallet af dagplejere.

- Det gik op for os, at vi havde en del dagplejere, der skulle på pension. Så vi var tvunget til at tænke tanker om, hvordan vi kunne gøre noget, der var anderledes og måske kunne have en effekt. Og så prøvede vi det her af, og lynhurtigt oplevede vi, at når vi postede billeder og opslag og skrev, at ansøgere kunne kontakte os, så fik vi faktisk ansøgere, fortæller Svend Besser Degn, der er dagplejeleder i Odense Kommune.

Det har de blandt andet gjort ved at være meget aktive i lokale facebookgrupper, hvor de har haft succes med at lave en god fortælling om dagplejen. Nyansatte bliver præsenteret, fællesskabet bliver sat i fokus, der er lavet naturdagpleje og såkaldt trilledagpleje, hvor dagplejeren henter og bringer børnene. Det har helt konkret betydet, at flere i dag ønsker at være dagplejer i Odense Kommune.

Birgit Stechmann er chefkonsulent i FOA og fremlagde på mødet flere undersøgelser fra både FOA og andre eksperter. Undersøgelserne viser, at dagplejen er et godt tilbud for mange børn, og at mange forældre gerne vil have tilbuddet, hvis det er muligt.

Alligevel er antallet af dagplejere gennem mange år faldet både på landsplan og i Århus, men samtidig viser erfaringerne fra Odense altså, at det godt kan lade sig gøre at vende udviklingen og tiltrække flere dagplejere. 

Børn- og ungechef Morten Kristensen, som FOA Århus også havde inviteret til mødet, er klar over, at der også skal ske noget i Aarhus. 

- Det vi gør på kort sigt, det er først og fremmest at igangsætte en dialog med det politiske niveau for at lave en præsentation af, hvad dagplejen er som et pædagogisk tilbud. Hvad der så sker i forlængelse af det, kan vi ikke sige, men vi har et holistisk blik på hele dagplejen og hvilke vilkår, der gør sig gældende både for børn, medarbejdere og forældre, sagde Morten Kristensen.

Formand Julie Brøsted Møller for Pædagogisk Sektor hos FOA Århus mener, at der er behov for at tænke nyt i Aarhus for at styrke dagplejen.

- Der skal noget fokus på dagplejen igen, og så skal der noget velvilje fra polisk side for at turde at lave nogle forandringer. Der skal også ske noget i ledelseslinjen, sagde Julie Møller Brøsted.