Børn får for lidt af det grove

Når vuggestue- og børnehavebørn skal spise frokost i deres daginstitution, er der generelt for lidt fisk og fuldkornspasta på bordet. Til gengæld er der rigeligt kødpålæg med mættet fedt. Det fremgår af ny evaluering fra DTU Fødevareinstituttet.

Rapporten belyser i hvor høj grad, frokosten i daginstitutioner med madordninger lever op til de ernæringsmæssige anbefalinger. Undersøgelsen viser dog ikke, hvad børnene reelt spiser, men hvad de får tilbudt.

Vuggestuerne klarer sig bedst
Kun lidt over en tredjedel af institutionerne opfylder alle Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Vuggestuerne, som typisk har haft en madordning i længere tid, er bedst til at leve op til anbefalingerne. For børnehaverne er det kun 26 procent, der får topkarakter i forhold til madens ernæringsmæssige kvalitet.


Stor tilfredshed
Undersøgelsen viser også, at der generelt er stor tilfredshed med madordningerne, både blandt børn, forældre og personale.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvor maden kommer fra.

Frokost lavet af en ‘madmor’ i institutionens eget køkken bliver klart vurderet som bedst, fremgår det af evalueringen, som er baseret på spørgeskemaer udfyldt af institutionerne.

I slutningen af 2010 var der 2.140 daginstitutioner med en madordning.

Læs rapporten: ‘Evaluering af den ernæringsmæssige kvalitet af madordninger i daginstitutioner’.