Årets diplomfest for Rita og andre køkkenmedarbejdere

19. november afholdt Københavns Madhus - med overborgmester Frank Jensen som vært - den sjette Diplomfest på Københavns Rådhus. 23 af kommunes institutioner og køkkenmedarbejdere blev hyldet for deres ekstra indsats for at forbedre maden og måltiderne for byens borgere.

I den store festsal med krystallysekroner, væg-malerier og hviddækkede festborde til de 240 deltagere blev der i løbet af den økologiske, 6-retters vegetar-menu uddelt diplomer til enkeltpersoner og institutioner. For at lave de bedste måltider til børn, unge, voksne og ældre.

De nominerede er fundet ud fra "Køkkenløftet", udviklet af Københavns Madhus. Køkkenløftet gør det muligt at måle kvaliteten, identificere indsatsområder og følge køkkenets udvikling i institutionerne.

Diplomdommerne har valgt de 23 vindere blandt 46 nominerede inden for syv kategorier. Dommerpanelet var i år kokkene Katrine Klinken, ernærings- og husholdningsøkonom, kogebogsforfatter. Erwin Lauterbach indehaver af Restaurant Lumskebugten. Jens Heding indehaver af Restaurant Søren K i Den Sorte Diamant. Samt Karen Leth, mad- og måltidskonsulent i Kost og Ernæringsforbundet.

Rita fik to priser

Køkkenmedhjælper Rita Rasmussen fra Garvergården var dobbelt-glad. For Garvergården vandt både Involveringsprisen og Hjerteprisen.

Hun og Garvergården hædres med diplom for at involvere de spisende - både i madlavningen, køkkenhaven, ved borddækning og i menuvalget.

I Garvergården på Vesterbro sørger køkkenleder Rita for, at børnegrupper to dage om ugen er med i madlavningen - så alle børn er i køkkenet en dag om måneden. Ungerne er med lige fra råvarerne tages frem til maden skal serveres for kammeraterne. Madmod og sanse-lyst stimuleres, så børnene kan tage maddannelse og køkkenglæde med sig videre i livet.

Mad-pædagogikken inddrager børn, pædagogisk personale, ledelse og den køkkenansatte. Der dyrkes krydderurter, bær og rabarber, og børnene er med til at passe planterne.

Garvergården og Rita Rasmussen fik også Hjerteprisen. Fordi institutionen, der sidste år vandt prisen for 'Det fuldendte måltid', formår at holde fast i engagementet og den høje kvalitet.

I Garvergården er maden nemlig basis-omsorg – ”Hjertet er med i det, vi laver, og hjertet sidder tæt på maven.”

Imens nød jeg og vi at spise bl.a. Diplomfestens mellemret: Grød af perlerug, svampe, frisk gedeost og enebær; formet som paneret croquette-rulle. - Det er første gang, jeg har spist grød med kniv og gaffel!