Har du væsentligt nedsat funktionsevne? Der er hjælp at hente

Har du en funktionsnedsættelse, og vil du bevare dit job? Personlig assistance er måske noget for dig.

  

Fakta:

  • Hvis din funktionsevne er varigt og væsentligt nedsat, og du ikke selv magter alle opgaverne på dit arbejde, kan kommunen muligvis bevilge dig en personlig assistent.
  • En personlig assistent bliver normalt ansat op til 20 timer ugentligt, hvis du arbejder på fuld tid. Hvis du har nedsat tid, bliver assistentens timer tilsvarende nedsat.
  • Assistenten skal løbende hjælpe dig med de funktioner, du ikke selv kan klare, og bevillingen løber normalt så længe du har jobbet.

 

Har du et varigt fysisk eller psykisk handicap eller en kronisk lidelse? Er din arbejdsevne varigt nedsat? Så kan du måske få en personlig assistent. Ordningen hedder personlig assistance, og den kan bestå af praktisk hjælp til at klare dit arbejde.

 

Hvad er personlig assistance?

En personlig assistent kan for eksempel hjælpe dig med at hente eller bring ting, tage de tunge løft, køre bilen i arbejdssituationer eller hjælpe med at strukturere dine arbejdsopgaver.

Det er Jobcentret, som vurderer, om du kan få bevilge en personlig assistent. KLS kan hjælpe dig hele vejen med at sikre, at du får den hjælp, du har ret til.

 

Eksempel:

En 58- årig rengøringsmedarbejder på en skole har nedsat kraft i armen og har derfor svært ved at klare nogle af de fysiske krævende opgaver i sit arbejde. Skolen ønsker at beholde medarbejderen. Medarbejderen kontakter sin fagforeningen KLS, fordi hun er usikker i forhold til sine støttemuligheder. FOA/KLS tager derfor kontakt med arbejdsgiveren og Jobcentret. Jobcentret bevilger økonomisk støtte til en personlig assistent 10 timer om ugen. Assistenten hjælper herefter med de opgaver, som vores medlem ikke kan klare. Aftalen betyder, at skolen kan beholde en dygtig medarbejder.

 

Personlig assistance betyder for dig, at

  • Du får personlig hjælp og beholder dit job
  • Du er erhvervsaktiv på lige fod med andre ansatte
  • Du modtager sædvandlig løn og din arbejdsplads får tilskud til dækning af lønnen til din personlig assistent

 

Det er FOA/KLS erfaring, at processen vedr. ordningen om personlig assistance kan være uoverskuelig både for arbejdsgiverne og vores medlemmer.

 

Ved at inddrage FOA/KLS i processen får du:

  • Bedre dialog mellem dig, din arbejdsgiver og Jobcentret
  • Hurtigere sagsbehandling i Jobcentret

 

Kontakt KLS. Vi kan hjælpe dig med at får overblik over hvilke støtteordninger, der vil være oplagte for dig.