Opsagt under plejeorlov - KLS hjalp med stor godtgørelse til medlem
Af: Mads Wilmann
KLS har for nyligt indgået forlig med en arbejdsgiver om betaling af en godtgørelse til et af vores medlemmer svarende til 4,5 måneders løn. Godtgørelsen skyldtes, at arbejdsgiveren havde opsagt medlemmet under dets plejeorlov.
Arbejdsgiveren havde opsagt medlemmet under en plejeorlov med henvisning til et sygefraværsforløb, inden orloven var gået i gang. Medlemmet henvendte sig noget tid efter opsigelsen til KLS om et helt andet spørgsmål. KLS spurgte dog nærmere ind til opsigelsen, hvor ovennævnte kom frem.
Det følger af lov om fravær af familiemæssige årsager, at en person, som opsiges pga. en plejeorlov, har ret til en godtgørelse efter loven. Dette gjorde KLS medlemmet opmærksom på, da medlemmet henvendte sig, og tilbød at bistå medlemmet ved at forhandle med arbejdsgiver om vilkår for opsigelsen og evt. godtgørelse, hvilket medlemmet takkede ja til. Det blev i den sammenhæng ganske afgørende, at kravet om godtgørelse hvilede på lovgivning, da medlemmet havde henvendt sig så sent, at det på dette tidspunkt ikke var muligt at få påkendt rimeligheden af afskedigelsen fagretligt – da fristen for at begære forhandling var sprunget. Da kravet hvilede på lovgivning, var kravet dog ikke bundet til den fagretlige proces, hvorfor KLS indledte forhandlinger med arbejdsgiver.
Under forhandlingerne med arbejdsgiver blev sagen drøftet, og arbejdsgiveren tilbød at tilbagekalde opsigelsen og træffe en ny forvaltningsretlig afgørelse om opsigelse af medlemmet, da medlemmet fortsat var sygemeldt i sin opsigelsesperiode, sådan at opsigelsen først skulle regnes fra dette tidspunkt – 3 måneder senere end opsigelsen under plejeorloven. Dette ville have forlænget medlemmets opsigelse med 3 måneder. Dette frarådede vi medlemmet, da medlemmet ikke var forpligtet til at acceptere, at opsigelsen blev tilbagekaldt, og da medlemmet havde ret til godtgørelse efter lov om fravær af familiemæssige årsager, hvilket ville stille medlemmet økonomiske bedre end en fornyet opsigelse.
Herefter var temaet alene størrelsen af en evt. godtgørelse efter lov om fravær af familiemæssige årsager. I lyset af retspraksis på området og medlemmet alder og anciennitet, opnåede parterne enighed om en godtgørelse svarende til 4,5 måneders løn, inklusive alle løndele, herunder pension.
I forhold til retspraksis, så KLS ikke trykt retspraksis, som tilkendte mere end 4 måneders godtgørelse, hvorfor resultatet af KLS ansås for tilfredsstillende og som udtryk for at arbejdsgiver var enig i, at godtgørelsesniveauet må formodes at svare til eller nærme sig det man kender fra diskriminationsretten, som sædvanligvis er væsentlig højere end det godtgørelsesniveau man kender fra urimelig opsigelse efter overenskomstens og funktionærlovens regler.
KLS bemærker:
Som medlem er det vigtigt at reagere hurtigt på afskedigelser ved at henvende sig til KLS og i god tid - og inden en måned regnet fra tidspunktet for opsigelsen - da overenskomsten indeholder en frist på netop en måned for, at KLS kan påtale opsigelsens rimelighed.
Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er lovligt, at arbejdsgiver skrider til opsigelse på grund af og under en plejeorlov. Sker det alligevel, har man ret til en godtgørelse, som udmåles højere end niveauet vi kender fra overenskomsten og funktionærloven – et godtgørelsesniveau, der nærmer sig - eller endog måske svarer til det, der gælder på diskriminationsrettens område.