Gitte Mølgaard Gregersen

Topkarakterer i tilsyn om medicinhåndtering

Grund til stolthed på Bostedet Engdraget i Tarm efter topkarakterer i tilsyn om medicinhåndtering. Læs hvordan besøgte endte.

På bostedet Engdraget i Tarm bor 18 mænd og kvinder med fysiske og psykiske udfordringer. Her lever de i egne lejligheder og får støtte til blandt andet medicinhåndtering – et område, som medarbejderne har fuld kontrol over, takket være social- og sundhedsassistent Gitte Mølgaard Gregersen, der - med sine 17 års erfaring indenfor handicap og psykiatri - har styr på alt ned til mindste detalje. Ud af de 17 års ansættelse indenfor Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern Kommune, har Gitte været ansat  knap 10 år på Engdraget i Tarm. Gitte og hendes kollegaer fungerer som brobyggere mellem beboere og læger.

Samarbejde sikrer høj patientsikkerhed

Gitte Mølgaard Gregersen roser det gode samarbejde med Lægehuset i Tarm, som fungerer gnidningsfrit. Den tætte kommunikation reducerer risikoen for fejlmedicinering. Hver medicininstruks bliver fulgt nøje, og Gitte understreger vigtigheden af fælles ejerskab om medicinhåndtering på Engdraget. Her står hele teamet sammen om beboernes sikkerhed og følger de skriftlige instrukser i forhold til medicinhåndtering.

Vi har fokus på det ”hele menneske” – ikke alt kan løses med medicin. Nogle borgere oplever sorg over at have mistet én, de holdt af, eller står i en situation, hvor en særlig pædagogisk indsats er mere gavnlig end psykofarmaka. I sådanne tilfælde kan en pædagogisk tilgang bestå af en samtale, en gåtur eller beroligende musik.

Ringkøbing-Skjern Kommune har fokus på medicinsikkerhed

Ifølge Gitte Mølgaard Gregersen gør Ringkøbing-Skjern Kommune meget ud af at have klare instrukser i forhold til medicinhåndtering. Kommunens sundhedsfaglige konsulent Mathias Greve Leed koordinerer klare procedurer og opdaterede instrukser for at undgå fejl. Han er ligeledes en faglig stærk sparringspartner, der med sin viden omkring medicinhåndtering ved Ringkøbing-Skjern Kommune vidensdeler og kommer med faglig sparring til alle centre ved Handicap og Psykiatri.

 Som et praktisk tiltag har Engdraget indført medicinposer i forskellige farver, der hjælper medarbejderne med nemt at kunne skelne mellem forskellige typer medicin i borgernes aflåste medicinskabe: Grøn pose: Ikke anbrudt aktuel medicin. Gul pose: Pauseret eller seponeret medicin. Rød pose: For gammel/udløbet medicin. Blå pose: P.N. medicin. Dette er med til at give et overblik i skabene, så medicinfejl reduceres. Der er også etableret en sundhedsgruppe i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor medicinansvarlige fra de forskellige arbejdspladser mødes sammen med den sundhedsfaglige konsulent. Engdraget i Tarm og Langagerparken i Skjern har en intern sundhedsgruppe med et tværfagligt samarbejde for at højne fagligheden omkring borgernes patientsikkerhed.

Topkarakterer fra Dansk Patientsikkerhed

Dansk Patientsikkerhed besøgte tidligere på året Engdraget og foretog for første gang i 10 år tilsyn i forhold til medicinhåndtering. Resultat? Ingen anmærkninger. Topkarakterer over hele linjen. Tilsynsrapportens konklusion lyder blandt andet: "Vi konstaterede, at alle målepunkter var opfyldt. Engdraget fremstod sundhedsfagligt velorganiseret med gode procedurer og høj grad af systematik. Styrelsen stiller ingen krav eller henstillinger til behandlingsstedet på baggrund af det aktuelle tilsynsbesøg."

Årsagen til den flotte tilsynsrapport

Gitte understreger, at der er flere årsager til, at medicintilsynet udløste nul fejl. Både det gode samarbejde med Lægehuset i Tarm og det psykiske arbejdsmiljø på Engdraget, som bevirker, at man kan tale om tingene i arbejdsgruppen. Sker der fejl i medicinhåndteringen, skal man lære af fejlen og sikre, at det ikke sker igen. Det er vigtigt for Gitte, at man kan tale åbent om tingene – også når svære problematikker skal drøftes. Daglig leder Ercan Alici på Engdraget prioriterer, at der er tid til medicinhåndtering. Ercan Alici er en vigtig samarbejdspartner i, at patientsikkerheden sikres på stedet. Desuden er der et godt samarbejde med arbejdstidstilrettelæggeren, som forstår vigtigheden af, at der er ro og tid til at håndtere medicin korrekt.

Gitte slutter med at understrege, at det er vigtigt, at der er en tovholder for medicinhåndtering på en arbejdsplads. Men ligeledes er det vigtigt, at medicinhåndtering gøres til et fælles ansvar, som alle bakker op om. I sidste ende er det borgernes patientsikkerhed, det handler om.