Fag-diskrimination?

Der skal ansættes specialiserede sygeplejersker i hjemmeplejen. Det var udmeldingen i Nordjyske, den 18. september, fra et udvalg, som arbejder på en strategi for Aalborg kommunes nære sundhedsvæsen. Udvalget, med Rådmand Thomas Kastrup-Larsen (A) i spidsen taler for at udelukke en faggruppe, som har kompetencerne og samtidig sikre en anden faggruppe.

Det er et uheldigt signal at sende og som LO formand opfordrer jeg udvalget til at genoverveje den udmelding. Byrådspolitiker Marian Geller (V), som i øvrigt selv er sygeplejerske, burde vide bedre, men tilslutter sig Kastrup-Larsens udtalelser. Deres holdning virker faktisk ret fag-diskriminerende.

I Aalborg kommunes hjemmepleje er det nuværende plejepersonale uddannet til at klare opgaverne. Sundhedspersonalet kender udfordringerne og råder rent faktisk over fornødne kompetencer. Angår det social- og sundhedsassistenter er de ikke novicer, men har en treårig uddannelse bag sig. Sygeplejersker har en faglig og teknisk viden, men skal vel ikke erstatte det nuværende plejepersonale for enhver pris? Rådmand Thomas Kastrup-Larsen betegner plejepersonalets kompetencer som værende generelle, selvom de bestrider jobs på sygehusene. Det er en misvisende påstand, som må bunde i Rådmandens uvidenhed om social- og sundhedsassistenternes kompetencer.

Bliver patienter udskrevet tidligere end hidtil og derved udfordrer den lokale hjemmepleje har social- og sundhedsassistenterne de nødvendige faglige kompetencer. De behøver ikke, at blive erstattet af sygeplejersker.

Udvalget bør derfor nøje overveje konsekvensen af det standpunkt i deres grundige serviceeftersyn af plejeindsatsen. Udtalelsen sætter desuden spørgsmålstegn ved fagligheden hos det nuværende personale. Det skaber en unødig usikkerhed og frygt hos brugerne. Og det sætter det nuværende sundhedspersonale i et dårligt lys. LO Aalborg kan ikke acceptere, at politikere i Aalborg Kommune mener, at der skal gøres forskel på faggrupper.