Pressemeddelelse

Nattevagter - grænsen er nået

Politikerne i Aalborg Kommune har i budget 2011 besluttet at undersøge, hvor der kan spares penge. Det drejer sig blandt andet om ældreplejens udekørende nattevagter. I dag kører alle nattevagter i kommunen to og to, men det tryghedsskabende vilkår ser ud til at være i spil.

Endnu er beslutningen om denne markante besparelse ikke omsat til praksis, da spareforslaget bliver diskuteret i en arbejdsgruppe, der 5. januar 2011 melder ud hvad fremtiden byder de ansatte og borgerne. 

Utryghed om fremtidig praksis
Uvisheden har været hård for de mange nattevagter, der endnu ikke kender vilkårene for den praksis der venter dem.

-Skal vi fremover køre alene går det for vidt – er den klare melding fra nattevagterne i Aalborg Kommune. De er utrygge og meget bekymrede for deres fremtidige job og for borgernes fremtidige service eller mangel på samme.

Dårligere service til borgerne
Annie Nielsen er en af de mange nattevagter som kan blive ramt af de nye vilkår. Hun forudser, at det psykiske arbejdsmiljø bliver dårligere som følge af stress og utryghed.

-De ældre kan komme til at vente i længere tid fordi vi alligevel har brug for hjælp fra en kollega – eksempelvis når der gælder tunge løft, udtaler Annie. Den ventetid kan presse nattevagterne yderligere og gøre, at den enkelte ikke kan nå nattens køreliste der ofte består af 28 planlagte besøg. Udover de planlagte besøg varetager nattevagterne et utal af nødkald dels fra borgernes egne alarmer, fra kommunens plejehjem og fra vagtcentralen. Det kan være borgere der er faldet, demente borger som er forsvundet fra et plejehjem eller opkald fra utrygge ældre, meldinger om brandalarmer eller indbrud som kommer fra vagtcentralen.

Kun offentlige nattevagter skal klare alle nødkald
De offentligt ansatte nattevagter tager alle nødkald i hele kommunen. Til forskel fra de privatansatte skal de kommunale tage imod alle nødkald. Det kan være nødkald over lange afstande - eksempelvis kan personalet i Aalborg Øst blive kaldt fra Vejgaard til Vårst, Dokkedal eller Egense. Endelig kan nødkaldene være til borgere med specielle behov, som ikke kan klares på fem minutter – demente ældre, alkoholikere eller psykisk syge borgere.

Arbejdspladsvurdering og helbredskontrol
Ændres vilkårene væsentligt for nattevagterne vil FOA Aalborg kræve, at alle arbejdspladser bliver vurderet (APV) med henblik på at sætte fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Samtidig vil FOA opfordre alle nattevagter til at få foretaget en helbredskontrol – som er en ret alle nattevagter har (EU-direktiv fra 1993).

Øget slid på helbredet
Det at være nattevagt er et hårdt job – syv dage om ugen kører mange nattevagter ud til 200 planlagte besøg ugentlig. I dag skiftes de to og to til at køre, men fremover er de bange for, at det ansvar pålægges en person. Udover kørslen skal de stå ud i samme side af bilen hver gang – det lyder måske ikke af meget en enkelt nat, men på en uge drejer det sig minimum om 400 ind og udstigninger! Dertil kommer de mange gentagne løft, gang på trapper som også slider på helbredet. Kan kroppen klare det? Og vil de altid kalde på en kollega, når der skal løftes af frygt for at de endnu en nat ikke kan klare alle besøg inden for den normerede tid.

Nattevagterne ønsker at sprede budskabet
Listen af bekymringer er alenlang, men nu er grænsen nået bebuder de mange nattevagter der har lavet underskriftsindsamlinger og dannet en facebook-gruppe mod at indføre denne væsentlige vilkårsændring for ældreplejens nattevagter i Aalborg Kommune.

Flere af nattevagterne har ikke lyst til at stå offentligt frem af frygt for at miste deres eneste indtægtskilde, da de er eneforsørger. –Jeg kan ikke sige, at jeg ikke kan for jeg skal jo have en indtægt, så bliver det en realitet må det komme an på en prøve, lyder det fra en af nattevagterne.

Annie er ligeledes bekymret for hende og kollegernes fremtid, men siger at det må briste eller bære og derfor står hun gerne frem og taler nattevagternes fælles sag!

Helt uacceptabelt
FOAs næstformand Pia Pedersen siger: -Det er frustrerende at opleve, at nogle ledere allerede har effektueret besparelserne ved blandt andet at bede nattevagter om at køre alene. Afviser de at køre alene på grund af utryghed bliver de bedt om at tage ferie. Flere FOA-nattevagter er blevet indkaldt til samtale efter en lang nattevagt på otte timer. Her er de blevet bedt om at komme med forslag til besparelser eller spurgt om de vil gå ned i tid. –Det er helt uacceptabelt! Nattevagterne er ikke ansat til at tage ledelsesbeslutninger – og slet ikke efter otte timers nattevagt! FOA Aalborgs næstformand Pia Pedersen udtaler, at nattevagterne skal afvise samtaler med lederne. Accepterer ansatte færre timer, kan det få vidtgående konsekvenser for både understøttelse, efterløn og pension.

FOA Aalborg har 17. december 2010 kontaktet ældrechef Kristian Cronwald, som vil tage kontakt til områdecheferne for at præcisere, at der er nedsat en arbejdsgruppe som kommer med forslag til besparelser på nattevagt-området.