Det er FOAs klare opfattelse, at arbejdsgiverne ikke kan fyre ansatte, der ikke kan komme på arbejde, fordi de er strandet i udlandet på grund af askeskyen. ”Det svarer til de situationer, hvor man ikke har været i stand til at møde på arbejdet på grund af kraftigt snefald. Man er ude i en situation, som man ikke har kunnet forudse, og som man ikke har skyld i. Derfor kan arbejdsgiverne ikke straffe det som ulovlig udeblivelse, hvis man ikke kan komme frem,” siger FOAs chefjurist Ettie Trier Petersen til foa.dk.
Men den ansatte kan ikke bare læne sig tilbage og gøre ingenting, hvis man er i den situation, påpeger hun.
Giv besked med det samme
”Man skal for det første give arbejdsgiveren besked med det samme og løbende holde arbejdspladsen orienteret. Desuden skal man gøre, hvad der med rimelighed kan forlanges, for at skaffe en anden mulighed for at komme hjem,” siger hun.
Hvad ”med rimelighed” er i denne sammenhæng er det ikke muligt at give nogle helt håndfaste anvisninger på.
”Der er selvfølgelig forskel på, om man er strandet på for eksempel Gran Canaria eller et andet sted, hvor fly er den eneste mulighed for at komme hjem. Eller om man er havnet i Aalborg, og havde tænkt sig at tage et fly til København. Her er det er muligt at tage bus eller tog,” siger FOAs chefjurist.
Kan trækkes i løn
Reglerne er klare med hensyn til, om man lider et løntab, hvis man ikke kan møde på arbejdet.
”Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiverne har ret til at trække en i løn, hvis man ikke har for eksempel noget afspadsering eller ferie til gode, der kan dække de dage, man har været forhindret i at komme på arbejde,” siger Ettie Trier Petersen.
FOAs formand Dennis Kristensen opfordrer i en pressemeddelelse i dag arbejdsgiverne til nytænkning omkring lønmodtageres arbejdshindringer.