1. maj i FOA Aalborg

1. maj i FOA Aalborg var en god dag med solskin og stabilt besøg. Efter FOAs arrangement i Østerport deltog fagforeningen i LO Aalborgs 125. 1. maj i Kildeparken.

Formand Kristian Gaardsøe langede hårdt ud efter den borgerlige regering og Dansk Folkeparti, der står fadder til regeringens nedskæringer og forringelser i den offentlige sektor og arbejdsmarkedet generelt.

»Sørens far har penge og ko og kalv i vænge og hø og halm i lo. Lille far har ingen ko og han har ingen penge«.

Sådan indledte Kristian Gaardsøe sin 1. maj tale. Den gamle remse har fået ny aktualitet med regeringens nedskæringer for ledige, uddannelsessøgende og mennesker på overførselsindkomster.

Det var ikke alle, der var inviteret til forbrugsfesten i det danske samfund, fortsatte Kristian Gaardsøe. Alligevel er det dem, der ikke var inviteret med, som nu skal betale for de riges slagtning af fedekalven.

Regeringen holder hånden over økonomisk uansvarlige banker og multinationale selskaber, der ikke betaler skat. Direktører får bonusser i millionklassen, mens offentligt ansatte får ørerne tudet fulde om løntilbageholdenhed og mådehold.

Fattigdom og ulighed er eksploderet. Dagpengeperioden er forringet med 50 procent. SUen beskæres og regeringen vil have efterlønnen afskaffet. For velfærdens skyld, siger Lars Løkke Rasmussen. 

I FOA mener vi, at efterlønnen er en del af kernevelfærden. En afskaffelse af efterlønnen vil skabe endnu større ulighed, og en afskaffelse af efterlønnen vil jo ikke gøre folk raske. Vi har råd til efterlønnen. Det er et spørgsmål om prioritering.

Igen og igen lader regeringen pisken smælde hen over ryggen på de allersvageste; de syge, de fattige, de nedslidte.

-Heldigvis, sagde Kristian Gaardsøe, er der et alternativ til den siddende borgerlige regering, nemlig S og SF, som har bud på, hvordan man løse udfordringerne og sikrer velfærdsstaten.

I FOA kan vi bedre støtte op om S og SFs plan, der betyder en mere retfærdig byrdefordeling, hvor vi løfter i samlet flok og sikrer velfærden.

Så skal der også arbejdes mere, og det vil FOA gerne være med til, men vi har også betingelser. FOA har i debatoplægget »Flere hænder«, foreslået syv reformer, der er orienteret mod, at vi i fremtiden ikke kommer til at mangle arbejdskraft.

FOA mener også, at skal vi arbejde længere, så skal vi også have et langt sundere arbejdsmiljø.

Vi foretrækker investering og gulerødder frem for minus-vækst og pisk.

Vi foretrækker et samfund, hvor der er er lige muligheder for alle. Et samfund, der ikke er forbeholdt dem med sundhedsforsikringer. Et samfund, hvor de bredeste skuldre løfter de tungeste læs. Et samfund, hvor alle bliver inviteret med, når der skal holdes fest.