Krisen kradser i Kongeriget

Krisen kradser i Kongeriget, de velfærdsydelser mange af os tager for givet er under pres pga. økonomiske tilpasninger skal færre kolleger producere det samme i samme kvalitet, men med færre ressourcer. Kolleger opsiges og stillinger nedlægges på både sygehuse og i kommunerne og de tilbageværende skal lave mere. Det er i korte træk beskrivelsen af betingelserne på social- og sundhedsområdet i disse år.

Vi har en regering som tror fuldt og fast på at vores velfærdssystem bliver bedre og mere effektivt ved at overlade det til private aktører. En regering som med direktiver og lovgivning gennemtvinger deres angreb på det offentlige skattebetalte velfærdssystem som vi kender det. Private aktører kan som udgangspunkt ikke andet og mere, end det det offentlige system kan præstere.

Uanset om der er mange eller få penge i systemet vil der i privat regi forsvinde en del af den samlede økonomi, som skal bruges til overskud til ejere og øvrige aktionærer af private firmaer. På det kommunale område især giver det ingen mening at overlade opgaverne til private, da de opgaver og ydelser der skal præsteres er fastsat og visiteret af kommunen og der er derfor ingen forskel på hvad opgaven går ud på.

Vi ved at der i løbet af i år skal afholdes folketingsvalg, og i den forbindelse har vi alle chancen for at påvirke den holdning, tilgang og politik der skal føres i de kommende år. Herunder ikke mindst hvordan velfærdssamfundet og betingelserne for de offentligt ansatte skal skrues sammen i fremtiden.

Vi har i de seneste år sat fagligheden på dagsordenen og det skal vi også gøre i den kommende tid. Vi skal være offensive på at fortælle hvad faggrupperne i FOAs social- og sundhedssektor kan bidrage med, vi skal på den måde give vores bidrag til et velfungerende velfærdssamfund.

I social- og sundhedssektoren vil vi både i det kommende år og i den indeværende kongresperiode frem til år 2013, lægge os i slipstrømmen på de initiativer der kommer fra den centrale social- og sundhedssektor. Det betyder at vi skal tage kontakterne med de lokale arbejdsgivere i forhold til de indsatser den centrale sektor iværksætter. Det drejer sig bl.a. om udviklingen på sygehusene, i psykiatrien og i det kommunale sundhedsvæsen. Samt fortsætte vores indsats for at afskaffe unødvendig registrering, men sikre god faglig dokumentation. Vi skal arbejde på at udvide, forbedre og synliggøre mulighederne for efter- og videreuddannelse herunder hører også at synliggøre de rettigheder der er indskrevet i overenskomsterne. Vi skal fortsat kæmpe for at synliggøre den ubalance der er mellem de krav der bliver stillet, de ydelser som skal leveres og den økonomi der bliver stillet til rådighed. Vi skal på alle leder og kanter påvirke den opgaveglidning der snakkes om i mange kredse. Vi skal synliggøre at FOAs medlemmer er fuldt ud i stand til at deltage i opgaveløsningen, også på områder hvor vi i øjeblikket ikke deltager. 

Udover disse faglige holdningsmæssige tilgange til dette område, er det også nødvendigt at vi på et presset arbejdsmarked diskuterer hvad kan, og hvad vil vi acceptere som ansatte? Udover at anvende fagligheden som argumentation i forhold til hvordan opgaver skal udføres, bliver vi nødt til også at diskutere hvad vi skal finde os i, i forhold til arbejdsbetingelser, arbejdsmiljø m.m. Her bliver vi efter min mening nødt til at kigge på mere traditionelle fagforeningsdyder og tydeligt og klart melde fra når vi bliver budt uacceptable betingelser som ansatte. Nogle vil muligvis påstå at vi skal være mere egoistiske og i højere grad være solidariske med os selv og hinanden, for at sikre anstændige løn- og ansættelsesvilkår. Det er sådan se i orden med mig.

For at sikre at der også i fremtiden vil være interesse for at tage jobbene i det offentlige velfærdssystem, må vi som er i det nu, kæmpe for at området, også i fremtiden, er så attraktivt at det kan tiltrække tilstrækkeligt antal kvalificerede ansatte.

Når talen falder på faglighed skal vi også gøre reklame for et spil, udviklet af forbundet, ”sig det højt – gør det fagligt”. Et spil som er velegnet til at starte en dialog om såvel faglige som etiske dilemmaer på social- og sundhedsområdet. Spillet er velegnet til at fremme dialogen i en personalegruppe både for FOA personalet med sig selv, og i samarbejde med øvrige faggrupper og ledelserne på arbejdspladserne. I forhallen kan I se hvordan spillet er udformet og de lokale tillidsrepræsentanter er velkommen til at hente et spil i FOA Aalborg med henblik at starte dialogen på arbejdspladserne. 

På et presset arbejdsmarked er det overordentligt vigtigt at vi også melder os på banen, i forhold til hvordan man ude omkring anvender løntilskudsordninger, virksomhedspraktik og arbejdsprøvning. Med reduceringer i de kommunale og regionale budgetter, samt stigende arbejdsløshed er det vigtigt at vi er med til at sikre at ordinært ansætte, som opsiges, ikke erstattes af løntilskudspersoner. I udgangspunktet lyder det forholdsvis nemt i det området via lovgivning og bekendtgørelser er forholdsvis velreguleret, men der rejser sig alligevel mange spørgsmål og dilemmaer. For mange vil det umiddelbart være fristende at få tilknyttet løntilskudspersoner til arbejdspladsen, fordi så er der dog nogle til at udføre de opgaver som antallet af ordinært ansatte ikke er stort nok til at nå. Vi skal som FOA og ansatte tage vores del af ansvaret og opgaven med at bringe arbejdsledige tættere på arbejdsmarkedet. Men det skal gøres på betingelser der er ordentlige, både for de ledige og de ansatte. Her kommer bl.a. de traditionelle fagforeningsdyder til deres ret. Vi skal sikre at mængden af opgaver til hver en tid kan løses af de ordinært ansatte der er i de forskellige områder og på de enkelte arbejdspladser. Derefter skal vi hjælpe med at få bragt ledige tættere på arbejdsmarkedet via der nu engang findes.

Jeg skal derfor opfordre til at man i de enkelte MED-udvalg tager en drøftelse af hvor mange ekstraordinært ansatte der kan være på arbejdspladsen, aftaler og procedurer for hvordan tillidsrepræsentanten inddrages i den plan der skal være for de lediges forløb på arbejdspladsen, hvad det er de skal nå, hvad der er perspektivet, samt inddragelse i lønfastsættelsen der hvor det er påkrævet. Vi skal sikre at alle ekstraordinært ansattes betingelser er aftalt med den lokale tillidsrepræsentant eller afdelingen.

Sektoren vil fortsat, i samarbejde med tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, deltage i arbejdet med at udvikle vores arbejdspladser. Herunder ikke mindst deltage i de diskussioner der uden tvivl opstår, når der skal indføres forskellige former for velfærdsteknologi. Vi er blandt andet, sammen med Regionen og en del af de nordjyske kommuner, involveret i et projekt der betegnes ”4 S Kit” forkortelsen står for: samarbejde, bedre sundhed, seniorservice, kompetence, innovation og teknologi. Her er vi med til at påvirke hvordan arbejdsgiverne forbereder indførelse af velfærdsteknologi på vores område, og vi arbejder på at sikre at også FOAs faggrupper involveres i de uddannelses- og kompetenceudviklingstiltag der iværksættes.

I Aalborg Kommune er sektoren inviteret til deltagelse i en referencegruppe i forbindelse med et projekt der hedder: ”Online Omsorg” også her bliver opgaven at sikre, at FOAs faggrupper tænkes ind i de forandringer der sker på arbejdspladserne, efterhånden som arbejdsgangene bliver mere og mere digitaliserede, og i en vis forstand mere og mere fjernbetjente. 

I de her dage er det ved at være sidste chance for at afgive sin stemme i forbindelse med urafstemningen i forhold til overenskomsten for 2011 til 2013. Fristen for at afgive stemme udløber 4. april 2011. Overenskomsten er toårig, der er ingen lønstigninger i 2011, i 2012 er der forbedringer svarende til cirka 2,65 %, det skulle, efter de forudsigelser vi er bekendt med, sikre reallønnen i 2012. Adgangen til seniordage eller seniorbonus der blev indført via trepartsmidler videreføres som en overenskomstaftale. Der indføres pensionsbetaling af særydelser, dvs. aften- og nattevagtstillæg. Lokal løndannelse videreføres, men der afsættes ikke midler i denne overenskomstperiode. Om forliget er godt eller skidt kan vi sikkert få lang tid til at gå med at diskutere. Jeg vil dog minde om at, i forhold til de krav vi har fremsendt, vedr. bl.a. lokal løndannelse, pension af særydelser og seniorordninger dem har vi fået. Vi fremsendte også forslag om at generelle lønstigninger skulle udmøntes i kronebeløb frem for procenter. Den øvelse er gennemført på det regionale område, hvor man i 2012 stiger med et beløb svarende til cirka 840,00 så vi har fået slået hul nogle af de steder vi gik efter. Ordninger der kan udbygges og komme vores kolleger til gode i de kommende overenskomstforlig. Som sagt er sidste frist for at afgive stemme 4. april 2011.

Social- og sundhedssektorbestyrelsen har diskuteret overenskomstforliget og en samlet? sektorbestyrelse anbefaler at stemme ja/nej til forliget.

Her til sidst vil jeg gerne takke for et godt samarbejde i det forgangne år.

Tak til alle tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Tak til sektorbestyrelsen, til ansatte og valgte kolleger i FOA Aalborg, samt til sektorens sekretær Pia Østerlin. 

Med disse ord overlader jeg beretningen til generalforsamlingens behandling og forhåbentlig efterfølgende godkendelse.

Tak for ordet!