Mønter placeret som en sur smiley

Foto: Colorbox

Åbent brev til Aalborg Byråd

Kære byrådspolitikere

Det Kommunale Udvalg i LO Aalborg ønsker hermed at kondolere med jeres budgetforlig for 2013.

Det er dejligt, når I lytter til os, men det ville være endnu bedre, at I hørte, hvad vi sagde.

Vi har tidligere sagt: Pil afskedigelserne af bordet.

Det mener vi, for vi er skuffede over, at I har prioriteret økonomien højere end mennesker.

I har som politikere skabt et tallotteri, hvor økonomien har større betydning end mennesker. I skal have kassen til at stemme. Det har I gjort så godt, at I end ikke har lavet konsekvensberegninger på, hvor mange mennesker, der egentligt skal fyres. I fastholder budgettet som forelagt til førstebehandling med ganske få ændringer.
Det er en hovski-snovski holdning over for kommunale medarbejdere.

I påpeger selv begrebet »Social kapital«, der er et udtryk for et samfunds sammenhængskraft, om det nu er hele landet, eller blot en kommune. Social kapital er også kendetegnet ved værdiord som normer, tillid og synergieffekt.

Hvordan disse begreber harmonerer med, at I rent faktisk smider 330 mennesker på gaden og lader de tilbageværende sejle rundt i en suppe af dårligt arbejdsmiljø, yderligere stress, tempoopskruning og nedslidning, fordi der mangler kolleger, har vi mere end svært ved at få øje på.

I ser helt anderledes på fyringsbegrebet, når det er chefer, der skal væk. Kommunen har oprettet i hobevis af konsulentstillinger.
En af-djøfisering ville give større mulighed for at vi kan leve op til det serviceniveau, som I som politikere har besluttet. Og den service bliver jo udført af ganske almindelige faguddannede personer, og ikke af konsulenter.
Det drejer sig bl.a. om: social- og sundhedsmedarbejderne, der yder pleje og praktisk hjælp, HK’erne med direkte personlig og telefonisk vejledning, socialformidlerne der vejleder omkring jobindsats, revalidering, førtidspension og fleksjob mv., dagplejere og pædagoger med omsorg for børn, unge og udviklingshæmmede.
Vi tror ikke på, at hverken digitalisering eller fortsat djøfisering vil kunne erstatte eller effektivisere en værdig og menneskelig indsats i et velfærdssamfund.

I har truffet den mest kortsigtede og talentløse beslutning, at fyre fra »gulvet«. Trods det, som I selv påpeger, at Aalborg Kommune er inde i en optimistisk udvikling med øget befolkningsgrundlag.

LO Aalborgs Kommunale Udvalg kender godt præmisserne for Aalborg Kommunes budget; Aftalen mellem KL og finansministeren. Men vi kan ikke acceptere, at menneskelige ressourcer kastes i grams.

Vi er helt med på øget effektivisering, når det gælder IT. Men tingene hænger ikke sammen, når gevinsten høstes inden frøet er sået.

Vi ser også gerne, at der skabes en jobrotationsordning, så de fyrede i stedet indgår som medarbejdere og andre sendes på uddannelse. Det vil styrke kommunen fremover, at beholde loyale, dygtige og interesserede medarbejdere i kommunen. Dermed styrker vi den sociale kapital, som I jo er så glade for.

Der bliver flere ældre. Men også flere kan klare sig selv. Til gengæld er de ældre, som SKAL have hjælp betydeligt mere plejekrævende end tidligere.
Derfor kan det jo ikke hjælpe at fyre, men derimod at give en bedre pleje.
I har vedtaget en handicappolitik, altså ikke blot en hensigtserklæring. Med så massive besparelser hvordan forestiller I jer, at brugere, pårørende og medarbejder kan leve op til jeres politik om at skabe bedre rammer for udvikling for børn og voksne med handicap?

Der bliver færre børn. Ja, men så giv de færre børn en bedre pasning, undervisning og oplevelser, der giver dem oplevelsen af at være små borgere i en kommune, DER VISER VEJ.

Fortæl nu borgerne, hvilke opgaver, der ikke bliver udført, hvor der spares, og hvem der ikke kan få hjælp mere. Det skylder I os, som de ansvarlige politikere I gerne vil være.

For vi er vel ikke blevet en KOMMUNE, DER VISER VEJ - UD AF DØREN?