Hvorfor skal social- og sundhedsassistenter ofres til fordel for sygeplejersker?

I et interview til P4 Nordjylland siger regionsrådsformand Ulla Astman, at sygehusene nok ikke kan fjerne overarbejdet blandt sygeplejerskerne. Derudover siger hun, at det står dem frit for at ansætte ekstra sygeplejersker i faste stillinger. Den udtalelse undrer FOA Aalborgs sektorformand Jan Jensen! Han foreslår i stedet, at fyrede social- og sundhedsassistenter kommer tilbage på arbejdspladsen, hvis der igen er brug for at ansætte på sygehusene?

Det er netop social- og sundhedsassistenterne som har været hårdest ramt af de seneste års besparelser. Forud for besparelserne sagde Ulla Astman, at »Besparelserne ikke måtte gå ud over den egentlige kvalitet i behandlingen. Patienterne skal have den bedste behandling inden for de rammer, vi bedst muligt kan skabe – fysiske, psykiske og økonomiske«. Derfor mener Jan Jensen, at regionspolitikerne seriøst skal overveje opgaveglidning, så eksempelvis social- og sundhedsassistenterne kan overtage flere sygeplejeopgaver, hvad de for øvrigt også er uddannede til. Det ville give mening at (gen)ansætte denne kompetente personalegruppe, som samtidig er kendt med sygehusets arbejdsgange.

Politikerne i regionen har tidligere talt om opgaveglidning, men det er bare aldrig blevet effektueret. Det betyder, at sygehusene »producerer« for dyrt. Sygehusene kunne få flere patienter igennem billigere med kompetente personalegrupper. Det har politikerne ytret ønske om, men ikke gjort noget ved. FOAs medlemmer vil ikke se til mens regionspolitikerne fyrer social- og sundhedsassistenter med den ene hånd og ansætter sygeplejersker med den anden!

FOA mener fortsat, at social- og sundhedsassistenterne skal arbejde på sygehusene. Så hjælper det jo ikke, at det udelukkende er den faggruppe som står for skud, når der skal afskediges. Social- og sundhedsassistenterne har kompetencer, der ligger ud over, hvad mange andre personalegrupper kan tilbyde, nemlig det sociale og aktiverende aspekt over for patienterne. De er helt klar til at hjælpe sygeplejerskerne, så de ikke igen får 117.000 overarbejdstimer på ét år.