Kvindernes sidste arbejdsdag

Kvindernes Sidste Arbejdsdag er en dag, der sætter fokus på løngabet mellem mænd og kvinder:

Når nu kvinder tjener 18 procent mindre end mænd, er det vel også rimeligt, at de arbejder 18 procent mindre? FOA, Socialpædagogerne, HK, 3F har siden 2010 markeret Kvindernes Sidste Arbejdsdag og kæmper fortsat med at sætte den problemstilling på dagsorden.

Lyt og se FOAs Video og hør hvorfor kvinderne holder fri

Regnestykket
Det er igen blevet Kvindernes Sidste Arbejdsdag 1. november 2013. At det er netop den dag hænger sammen med, at løngabet mellem mænd og kvinder – ifølge de seneste løntal fra Danmarks Statistik – er 18 procent.

Et løngab på 18 procent betyder, at kvinder i gennemsnit tjener 18 procent mindre end mænd. Der er tale om et bruttoløngab, som ikke tager højde for, at mænd og kvinder arbejder i forskellige sektorer, brancher og har forskellige arbejdsfunktioner. Løngabet er udregnet ved at sætte timelønsforskellen mellem mænd og kvinder i forhold til kvinders gennemsnitsløn.

Løngab og uligeløn
At der er et løngab på 18 procent er ikke et udtryk for, at der er en ”uligeløn” mellem mænd og kvinder på 18 procent. Et løngab på 18 procent er snarere et udtryk for, at det, mænd laver på arbejdsmarkedet bliver aflønnet højere, end det kvinder laver på arbejdsmarkedet, siger Pia Pedersen, som er næstformand i FOA Aalborg.

Ifølge ligelønsloven er der alene tale om uligeløn, hvis en arbejdsgiver giver en mand og en kvinde forskellig løn for arbejde, der har samme værdi. Hvor stor uligelønnen mellem mænd og kvinder i Danmark er, findes der ikke tal for. Pia Pedersen er dog ret sikker på, at de mandlige kolleger ikke bliver helt alene om arbejdet, da kvindernes trussel om at blive væk resten af året, kun er af symbolsk karakter!