Øget kendskab til social- og sundhedsassistenter

Social- og sundheds sektorerne i de seks Nordjyske FOA afdelinger har sendt et brev til alle politikerne i Regionsrådet.

Det skyldes, at FOAs social- og sundhedsassistenter de seneste år har oplevet, at der har været meget snak om, og pres på deres faggruppe. Med brevet vil de gerne bidrage til at øge kendskabet til social- og sundhedsassistenterne, deres kvalifikationer og deres naturlige berettigelse i det danske sundhedsvæsen.

Social- og sundhedsassistenter har øje for borgeren
Social- og sundhedsassistenter er uddannet til at tænke og handle i helheder, i planlægningen og udførelsen af pleje- og omsorgsopgaver inden for såvel det kom­munale som det regionale sundhedsvæsen, psykiatrien og handicapområdet.

De er uddannet til at vurdere, hvilken form og i hvilket omfang borgeren har behov for hjælp, samtidig med har de blik for borgerens egne ressourcer.

Ud over at yde den korrekte og nødvendige hjælp har social- og sundhedsassistenten ligeledes øje for, hvordan borgerens egne ressourcer vedligeholdes og udbygges med henblik at inddrage borgeren mest muligt i håndteringen og mestringen af eget liv.

Autoriseret faggruppe
Social- og sundhedsassistenten er uddannet til selvstændigt at vurdere og handle på de fleste sygeplejefaglige opgaver. Enten ved at udføre opgaven selv, eller inddrage andre fagprofessionelle.

Social- og sundhedsassistenter er en autoriseret faggruppe i det danske sundheds­væsen med en 2 år og 8 måneder lang uddannelse bag sig.

Fremtidens sundhedsvæsen
29. maj 2013 arrangerede FOA - Fag og Arbejde og Danske Regioner en camp med titlen ”FOAs plejegruppers rolle i fremtidens sundhedsvæsen”. Deltagerne på campen var ud over social- og sundhedsassistenter repræsentanter fra embedsværket og syge­plejeledelser på regionernes sygehuse.

På campen diskuterede deltagerne fra de 5 regioner visioner for social- og sund­hedsassistenters indsats og bidrag til opgaveløsningen i fremtidens sundhedsvæ­sen.

Deltagerne opnåede enighed om, at social- og sundhedsassistenter, både nu og i fremtiden, kan bidrage positivt til et velfungerende sundhedsvæsen, med en effektiv og økonomisk ansvar­lig drift og afvikling af opgaverne på sundhedsområdet.

Ud over de mere traditionelle sundheds- og plejeopgaver, drejer det sig blandt andet om varetagelse af medicinske opgaver, forskellige former for koordinering mellem kommunalt og regionalt sundhedsvæsen, kontakt til patienter, pårørende og andre fagprofessionelle, og derved skabe sammenhængende forløb. Forskellige former for prøvetagning og klargøring af patien­ter til diverse undersøgelser.

I det hele taget så deltagerne på campen social- og sundhedsassistenten som den, der er i stand til at skabe ro omkring patienten, skabe lighed i sundhed og sikre, at patienterne oplever sig set og hørt.

Campen så social- og sundhedsassistenterne som en faggruppe, der kan medvirke til en mere effektiv sygepleje/revalideringsforløb og bidrage til at forebygge genindlæg­gelser. Samtidig så man social- og sundhedsassistenterne bidrage til en forøgelse af livskvaliteten for borgeren samt ikke mindst økonomisk effektivitet.

Centrale budskaber
For campen er der præsenteret de to vigtigste budskaber, social- og sundhedsassi­stenterne kan være med til:

1.   At være patientens assistent

2.   Frigøre andres kompetencer

Det er vores håb, at både politikere, embedsmænd og sygeplejeledelserne vil være ligeså fremsynede og visionære som deltagerne i campen og inkludere social- og sundhedsassistenterne og deres faglighed/kompetencer, når man planlægger opgaveløsningen i fremtidens sundhedsvæsen - såvel inden for somatik, psykiatri som handicapområdet.