Jan Jensen - FOA Aalborgs sektorformand i Social- og sundhedssektoren.
Jan Jensen - FOA Aalborgs sektorformand i Social- og sundhedssektoren.

Pressemeddelelse

FOA: Gætværk basis for massefyringer

Aalborg Kommune har meldt ud, at der med udgangen af 2014 vil være 130-150 færre stillinger i hjemmeplejens fritvalgsområde.

Der skal spares samlet 50 millioner kroner – kommunen forventer at "rehabilitering" og "træning før pleje" alene mindsker de ældres behov for hjælp med 20 millioner kroner! Går det efter kommunens plan, vil antallet af ansatte gå fra 900 til blot 750-770 med udgangen af året.

– Den beslutning er truffet på et usagligt grundlag, da der ikke er belæg for at sige, at der fremover bliver færre opgaver i hjemmeplejen og at de ældre bliver bedre, understreger sektorformand Jan Jensen, FOA Aalborg. Tidligere var der en tradition for at tage højde for befolkningens alder og sammensætning, men det har man helt undladt denne gang. Besparelserne baseres udelukkende på en formodning om, at de ældre bliver bedre! Og der var på ingen måde velvilje ved gårsdagens forhandlinger mellem Aalborg Kommune og FOA Aalborg.

Med den besparelse i vente kan 65 ansatte risikere en fyreseddel, og de resterede fratrædelser sker ved naturlig afgang og via seniorordninger. Det er en meget alvorlig situation for de berørte og deres familier. Det værste er, at plejehjemmene får brug for 150 social- og sundhedsassistenter inden sommeren 2015, og det er slet ikke bragt i spil ved denne sparerunde.

FOA Aalborg har igennem forhandling fået nedbragt det tal kommunen i første omgang ville opsige, men trods den beskedne velvilje er det en forfejlet tankegang at man kan tage beslutninger på baggrund af gætteri. Efter FOAs mening lever kommunen på ingen måde op til deres ansvar om at mindske antallet af fyringer.
– Tag et politisk ansvar, rag kastanjerne ud af ilden og fjern de tåbelige besparelser, der rammer 65 familier og udelukkende er baseret på gætværk, påpeger sektorformand Jan Jensen.

Heller ikke når det gælder uddannelse har de gjort meget for de, som bliver ramt af arbejdsløshed, beklager sektorformanden. SOSU Nord har et uddannelsesforløb klar til de opsagte, men Aalborg Kommune har blot valgt at sende sølle 19 afsted på et uddannelsesforløb, som ligger inden for de aftaler, som man havde lavet i forvejen. De øvrige tilbydes ingen uddannelse overhovedet! Der bliver ikke uddannet flere social- og sundhedsassistenter end planlagt. Jan Jensen kan kun appellerer til politikernes velvilje og håber de finder midlerne til at uddanne de opsagte til fremtidens arbejdsmarked. Næste år har kommunen brug for flere social- og sundhedsassistenter og så er det uforståeligt, at kommunen ikke smeder, mens jernet er varmt.

Kommunen mener, at det kommer til at gå gnidningsløst, da politikerne har besluttet, at de ældre pludselig bliver bedre og mere selvhjulpne. Sektorformanden tvivler stærkt på at kommunens gætteri holder, og der er på ingen måde plads til at de ansatte øger tempoet. Resultatet bliver, at man i kommunen bliver tvunget til at reducere kvaliteten og servicestandarden med de drastiske besparelser på fritvalgsområdet.

Kontaktinformation:
Sektorformand Jan Jensen, telefon: 21 24 15 99