Kollegahygge og faglig debat
Faglighed kan også styrke det sociale
FOA Aalborg talte med fire medlemmer som bestemt så ud til at hygge sig til årets generalforsamling i Social- og sundhedssektoren. En af dem var social- og sundhedsassistent Lisbeth Pehrson fra Nørresundby og hun var primært mødt op for at få viden om hendes fagområde. Lisbeth arbejder til dagligt på Hans Egede Plejecenter og hun fortæller, at hun blandt andet er sammen med kollegaen Marianne Cramer. De er enige om, at det typisk er de mest fagligt interesserede der møder op til generalforsamling. Marianne mener, at det ville være oplagt, at de tillidsvalgte gjorde en indsats for at få flere med til generalforsamling. Det at man mødes til noget fagligt med et klart socialt islæt, kan også gøre, at man kommer til at lære kollegerne bedre at kende. Det kunne også styrke sammenholdet med de kolleger man sjældent ser, fordi man eksempelvis arbejder forskudt.
Social- og sundhedshjælperne Lone Clausen og Hanne Nielsen var til generalforsamling
Generalforsamling gav mulighed for at mødes
Kollegerne Lone Clausen og Hanne Nielsen var også taget afsted sammen. De arbejder ikke i samme hus, men har samme leder, så generalforsamlingen var en oplagt mulighed for at mødes. Lone arbejder i Vejgaard aktivitetshus, og hun har meldt sig til generalforsamlingen for at få viden om hvad der rører sig på hendes område. Det er første gang Lone er til generalforsamling, så hun er lidt spændt på hvad det er for en størrelse. Hun synes, at fagligheden ville være oplagt at sætte fokus på. For nylig var hun til faggruppemøde og her erfarede hun, at nogle social- og sundhedshjælpere må give borgere støttestrømper på og uddele medicin mens andre ikke får lov. Det er en vigtig problemstilling, når man tænker på, at der er tale om den samme faggruppe.
Hanne Nielsen der er aktivitetsmedarbejder på Smedegården fortæller, at de begge meldte sig til generalforsamlingen efter en opfordring på faggruppemødet for social- og sundhedshjælpere. Hun mener, at det er oplagt at møde op – særligt når man, som Hanne og Lone, hører til en forholdsvis lille faggruppe. – Det er vigtigt, at vi kan se os på fremtidens arbejdsmarked. Vi skal ikke blot se til mens garvede social- og sundhedshjælpere opsiges og nyuddannede ansættes for at spare lønkroner, siger Hanne.
Umiddelbart har indflydelse på valgene til sektorbestyrelsen ikke været afgørende for nogle af de fire medlemmer, som var med til den årlige generalforsamling i sektoren.
Bestyrelsens beretning & debat
Efter fællesspisning og hygge berettede Jan Jensen om årets gang i sektoren. Han startede dog med at beklage regeringens førte politik. Den har ikke levet op til forventningerne – særligt når man tænker på, at den skulle være en såkaldt arbejdervenlig regering. Endnu engang har udbud, nedskæringer og forringelser været på dagsorden. FOA har kæmpet for bedre forhold på alle områder – også når det gælder uddannelse og så er det nedslående at se, at social- og sundhedsuddannelserne forkortes, beklagede sektorformand Jan Jensen.
Fortrængning af assistenter & udbud
Derudover talte han om fortrængning af social- og sundhedsassistenter i regionen og om de initiativer FOA Aalborg har sat i værk for at modvirke det. Han berørte de omstillingsprocesser, som har påvirket mange af sektorens faggrupper, som efter Jans opfattelse er blevet ramt uforholdsmæssigt hårdt. Endelig fortalte han om de udbud der er på vej i Rebild og Vesthimmerland Kommune samt om de 60 FOA-medlemmer som er på vej til at få en privat arbejdsgiver i Aalborg Kommune.
Hjemmepleje på private hænder i Skalborg og Svenstrup
Debat om løn og ældremilliard
Efter sektorens beretning var der spørgsmål til lokal løndannelse, og der var et indlæg om lokalaftaler. Her gjorde Jan Jensen klart, at det altid er vigtigt at spørge sig selv om en lokalaftale tilgodeser arbejdsmiljøet og gavner de ansatte. Der var spørgsmål til kampen om jobbene i hjemmeplejen og om efteruddannelse til social- og sundhedsassistenter. Jan kunne fortælle, at Aalborg Kommune ikke er indstillet på at lave en aftale om opskoling til social- og sundhedsassistenter, men det vil FOA fortsat arbejde for. Endelig var der diskussion af den ældremilliard som er afsat på finansloven og som skal bruges på dem som har behovet. Sektorformanden opfordrede de fremmødte til at tage del i diskussionen af hvad ældremilliarden skal bruges til.
Fagkrigen blandt sundhedspersonalet blev diskuteret og Jan tilkendegav, at det kan være nødvendigt at ruste sig til fremtiden for ikke at blive rendt over ende af andre faggrupper. Det er blot vigtigt, at vi gør det sagligt og fagligt og byder ind når nye opgaver byder sig. Der var også spørgsmål til hvad man som medlem stiller op hvis et privat plejefirma går konkurs. Efter debatten blev Social- og sundhedssektorens mundtlige beretning godkendt.
Genvalg til de ordinære medlemmer
Efter en velfortjent kaffepause var der valg til sektorbestyrelsen, og der var genvalg til de ordinære bestyrelsesmedlemmer Torben Sejrup, Dorte Lillelund, Helle Pia R. Pedersen og Anne-Mette Christensen. Bjørn Seberg og Jette Landgrebe blev nye suppleanter til bestyrelsen.
Foto af bestyrelsen i Social- og sundhedssektoren