Mette Godiksen
Mette Godiksen tillidsvalgt på Svenstrupgård Omsorgshjem.

Grundkursus vakte faglig interesse

Tillidsvalgte i FOA tilbydes i første omgang et grundkursus, så de bliver klædt på til hvervet.

Mette Godiksen og Karen Marie Dahlgaard er nyvalgte tillidsrepræsentanter og de er netop vendt hjem efter et grundkursus i FOA Aalborg, som holdes af de nordjyske FOA-afdelinger. Deres tilbagemeldinger på kurset er yderst positive, og de har også stor ros til medkursisterne. Mette der er tilsynsførende assistent, blev opfordret til at stille op af hendes forgænger og hun havde faktisk selv tænkt tanken om at blive tillidsrepræsentant. Udover de tilsynsførende assistenter på Svenstrupgård Forsorgshjem repræsenterer hun også nattevagter og afløsere. Mette pointerer, at grundkurset har fået hende på sporet af noget hun brænder for - at gøre en forskel på arbejdspladsen og for kollegerne. Med henvisning til den danske model siger Mette: – Vi skal værne om de resultater vi har opnået og stadig kæmpe for de udfordringer der kommer, det kan ikke hjælpe, at vi tager vores løn og overenskomst for givet.

Rutsjebanetur endte godt
Hun indrømmer blankt, at det var noget af en rutsjebanetur at være på kursus – først blev de præsenteret for alt det de ikke vidste og det var ikke så lidt. Heldigvis formåede underviserne at præsentere dem for emnerne på en levende og interessant måde og det gjorde hende tryg undervejs. Medkursisterne var glade og aktive. De kom, som Mette, for at lære noget og det har haft mindst lige så stor betydning som underviserne, understreger Mette. Kurset har klart oversteget Mettes forventninger og nu ved hun, hvad der forventes af en tillidsrepræsentant. 

-Fremover tør jeg godt tage de nødvendige snakke med kollegerne og lige om lidt får jeg også styr på løntrin og funktionstillæg, siger Mette med et smil. Ifølge Mette er det bedste hun har fået med fra grundkurset en udpræget nysgerrighed og et øget fagligt engagement. I fremtiden er Mette klar til at debattere de vigtige emner på arbejdspladsen og hun vil gerne sætte fokus på faggruppens værd. Grundkurset har helt klart vakt hendes interesse for både sociale og politiske emner. Heldigvis endte Mettes rutsjebanetur godt og på det rette spor - nu skal hun blot finde sig selv i hvervet som TR.

Karen-Marie Dahlgaard

Karen Marie Dahlgaard fra Nors Ældrecenter

Sammenhold vigtigt for kurset
Karen Marie Dahlgaard er social- og sundhedshjælper og har været det i mere end 15 år. Hun arbejder som nattevagt på Nors Ældrecenter. Hun er nyvalgt og tror selv hun blev valgt, da hun talte varmt for at få valgt én som ville tale kollegernes sag. Karen Marie fortæller, at grundkurset har givet hende så meget med hjem, at det endnu ikke har bundfældet sig. Det har givet sammenhold og kampånd blot at være sammen – og hun hæfter sig særligt ved de unges kampånd.

På arbejdspladsen er der ikke problemer her og nu, men man kan aldrig vide hvad der sker, og derfor at det godt at blive klædt på. Hun har ros til et intensivt kursus med fagligt input og en god kemi, som også er af stor betydning. Blandt de andre på kurset har hun mødt FOA-kolleger som har prøvet lidt af hvert og Karen Marie er sikker på, at de kan drage nytte af hinandens erfaringer. De kan også mødes på www.tillidszonen.dk som er et it-fællesskab, hvor man kan finde faglige informationer og drøfte faglige udfordringer.

At skabe ro – en vigtig TR-egenskab
Karen Marie fortæller, at hun er tillidsrepræsentant for 17 kolleger, og selvom hun har været i faget længe, føler hun sig grøn som tillidsrepræsentant. Heldigvis skal vi ikke kunne alle love og regler udenad, men blot vide hvor de kan findes. På spørgsmålet hvad hun kan med grundkurset bag sig siger Karen Marie: – Jeg er klædt på til er at skabe ro på arbejdspladsen og det er en væsentlig egenskab, som der ofte kan være brug for. Jeg vil også kunne guide dem igennem en lønseddel. Og endelig siger hun, at hun tør tage en kamp op med forvisning om at have FOA i ryggen. Tilbage på arbejdspladsen har der kun været positive og nysgerrige tilkendegivelser for at høre mere om hvad hun har lært.