Kan kommunen plukke en skaldet?
Læserbrev sendt til Nordjyske 16. juli 2014.
Af: Sektorformand Jan Jensen - FOA Aalborg, Østerport 2, Aalborg
Ældrerådets formand Ellen Jensen fortæller i Nordjyske (020714), at plejehjemsbeboere kommer sent op. Det er korrekt og tak for meldingen Ellen – i FOA Aalborg sætter vi pris på at få en sag belyst fra flere vinkler.
Tilbagemeldingerne, FOA får fra plejeboligområdet og de ansatte, er helt i overensstemmelse med Ældrerådet og Ellens version. En hverdag hvor borgere med behov for hjælp kommer sent op af sengen. Klokken 10-11 er ikke usædvanligt! Det skyldes blandt andet den lave normering på plejehjemmene.
Dertil kommer, at der efter klokken 15 kun er minimumsbemanding på plejehjemmene. Det betyder, at de ansatte kun har tid til at dække borgernes basale behov. Borgere kan kun forvente at komme på toilettet, få hjælp til personlig hygiejne og ellers få mad og drikke efter behov.
Det er situationen, om man kan lide den eller ej.
I aftenvagterne sker det ofte, at en enkelt ansat er alene med otte til ti beboere på en afdeling. Skal der hjælpes på andre afdelinger, kan det betyde, at afdelinger er ubemandede i et kortere tidsrum. Det er desværre også en realitet på plejeboligområdet.
FOA Aalborg opfordrer politikerne til at hæve budgetterne for plejeboligområdet for at bibeholde en værdig pleje og alderdom for de ældre samt et rimeligt arbejdsmiljø for de ansatte. Der er behov for en øget normering i takt med mere plejekrævende borgere på plejehjemmene – blandt andet borgere med demens og kroniske lidelser.
Med situationen på plejehjemmene, er det efter FOA Aalborgs mening svært at se, hvor ressourcerne til en forebyggende rehabiliterende indsats skal komme? Og hvad med træning før pleje, som kommunen igennem længere tid har sat fokus på?
Det er os ubegribeligt, hvor kommunen vil finde ressourcerne til de mange nye initiativer - det er som bekendt svært at plukke hår af en skaldet.