Kvinde hjælper sengeliggende mand

Foto: Colourbox

Kommission uden hukommelse

UDLICITERING: Mere udlicitering af eksempelvis sundhed og ældrepleje. Det eneste, der skal undtages er opgaver som politi, forsvar og domstole.

Det er den anbefaling regeringens produktivitetskommission er kommet frem til. Det centrale argument er, at kommissionen har undersøgt 11 kommuners udlicitering af rengøringsopgaver, hvor der alle steder er sparet penge uden at kvaliteten ifølge kommissionen er forringet.

De økonomiske omkostninger ved at lave udbudsmateriale og kontrollere de private leverandører er af ukendte årsager ikke med i det økonomiske regnestykke. Det er ellers store penge, som ellers kunne være brugt på bedre service til borgerne, der samlet set bliver brugt på det, hvert år.

Kommissionen anerkender, at der er forskel på udbud af rengøringsopgaver og bløde serviceydelser som sundhed og ældrepleje. Kommissionen anerkender også, at deres erfaringsgrundlag med udbud af de bløde serviceydelser er begrænset. Det får dem dog ikke til at holde igen med anbefalingerne – for de har jo udliciteringen af rengøringsopgaverne som eksempel.

Det får mig til at minde om, hvad der skete den gang Aalborg Kommune ville spare nogle hurtige penge ved at udlicitere rengøringsopgaven. Det endte jo i en farce, hvor der dagligt dukkede nye eksempler frem, der beskrev manglen på kvalitet. Et tilsvarende kvalitetssvigt overfor de ældre ville have katastrofale følger.

Rengøringsskandalen endte med, at ISS selv valgte at afbryde kontrakten med Aalborg Kommune. Kommunen overtog derefter selv rengøringen i en model, hvor rengøringen blev integreret i den øvrige service af kommunens bygninger under decentral ledelse af de tekniske serviceledere.

Enten er de erfaringer ikke kommet til kommissionens kendskab, eller også har man valgt at udlade dem. Jeg erkender, at det er mere end 10 år siden, det skete, men hvis ikke hukommelsen strækker sig så langt, så er der alt for mange fejltagelser, vi kommer til at begå igen og igen.

Det vil jeg advare imod, da vi skal bruge de offentlige kroner så effektivt som muligt. Og erfaringerne fra Aalborg viser, at det IKKE er ved at udlicitere mere – og slet ikke på de bløde områder.