Vibeke Svane - Grethe Segerstrøm og Anette Nielsen
Vibeke Svane - Grethe Segerstrøm og Anette Nielsen

Aktivitetscenter: Kreativitet og faglighed

Pensionister skal have mulighed for at udvikle sig, holde sig i fysisk form og i det hele taget have det sjovt. Det vidner et nyligt besøg om på et af aktivitetscentrene i Aalborg Kommune.

Her møder FOA Aalborgs udsendte en social- og sundhedsassistent, en husassistent og en høreomsorgskonsulent, der hver på deres måde tilfører faglighed. Vibeke, Annette og Grethe hører til område Vest og har base på Solsidecentret i Nibe, hvor de trives i jobbet.

Synliggør fagligheden & vær videbegærlig
Vibeke Svane er social- og sundhedsassistent og har en efteruddannelse som instruktør og koordinator i ældretræning. Hun synes, at det er vigtigt at synliggøre fagligheden – både blandt kolleger men også udadtil. – På mange måder er social- og sundhedsassistenter jo langt bredere funderet end sygeplejerskerne. Vi har træningsdelen og er gode til at observere og motivere og dertil kommer pædagogikken. Vores fornemmeste opgave er, at læse borgerens behov og fokusere på samarbejdet med andre faggrupper, siger Vibeke. Hun har selv et godt samarbejde med sygeplejersker, fysioterapeuter og ergoterapeuter og understreger, at hver af faggrupperne sætter deres faglige vinkel på opgaven. Vibeke hører måske ikke til blandt de mest kreative, men hun elsker at sætte gang i ældretræning og motivere borgerne til at bevæge sig.

Vibeke opfordrer FOA-medlemmer til at efterspørge uddannelse på felter man brænder for og som samtidig er relevant for arbejdet. Hun landede selv i aktivitetscentret ved et tilfælde. Her opdagede hun hvordan træning kunne hjælpe en mand med apopleksi og de gode resultater af hans træning fik Vibeke på sporet af det hun fortsat brænder for.

Uuddannet med flere spidskompetencer
Annette Nielsen er ansat som husassistent og hun har mindst to spidskompetencer – nemlig som kreativ medarbejder på aktivitetscentret og derudover står Annette for caféen. For tiden har hun gang i en aktivitet med birkestammer, der bliver til flotte fyrfadsstager. Små kasser med jord og frø vidner om sysler, der gerne skulle resultere i både tomater og solsikker. Hun har ikke nogen uddannelse, men forskellige kurser som eksempelvis basiskurset i fødevarehygiejne, så hun kan varme den mad, som de får fra Aalborg. Hun går nu ikke af vejen for at afbestille den varme mad og servere koldt bord med sild og snaps fortæller hendes kolleger. For nylig kreerede hun også lagkager til årets fastelavnsfest, og det var noget beboerne talte om i flere dage. Skulle Annette bestemme, ville hun ønske, at de igen lavede den varme mad på Solsidecentret, så alle kunne dufte hvad der var i vente til middag. Annette er selvlært og hun vurderer, at det går an uden en uddannelse, netop fordi hun har flere kompetencer at spille på og erfaring med både det kreative og maden.

Høreomsorgskonsulent
Grethe Segerstrøm er høreomsorgskonsulent, men er oprindelig uddannet beskæftigelsesvejleder. Det meste af tiden bruger hun udenfor huset, hvor hun kører ud til borgere med hørehandicap. Et job der kræver, at man evner at tale med alle uanset hvem de er, og hvor de bor. Det kan Grethe, og hun instruerer alle de borgere som har motorisk snilde til selv at indstille de små elektroniske vidundere. Får borgeren hjælp til høreapparatet af hjemmeplejen vejleder hun kollegerne i at vedligeholde, indstille og isætte borgerens høreapparat. Grethes kæphest er, at høreapparater skal tjekkes hver dag på linje med tænder og briller, hvilket hun særligt pointerer, når hun introducerer elever til høreomsorg. Med tiden er høreomsorg blevet en niche for Grethe og en gang om året er der kursusdag på høreinstituttet, hvor hun bliver opdateret med den nyeste viden på området. Grethe har flere sparringspartnere i kommunen som også arbejder med høreomsorg. De kontakter sætter hun pris på, hvis hun eksempelvis er i tvivl om noget teknisk. Grethe har træffetider rundt omkring på forskellige aktivitetscentre, hvor høreapparatsbrugere kan komme og få råd og vejledning. I øvrigt underviser hun social- og sundhedselever, inden de skal ud i praktik.

Høreapparater tæt på.

Grethe har styr på høreapparater - der efterhånden ikke fylder meget.

Træning er alles opgave
FOA Aalborgs næstformand Pia Pedersen roser de tre medlemmer, som på hver deres måde har udviklet fagligheden og fundet en niche, som de er glade for og trives med. Pia vurderer, at der sandsynligvis bliver flere af FOAs medlemmer som fremover vil finde nicher, der gør dem uundværlige på arbejdspladsen. Dermed bliver specialisering fremtiden for nogle af FOAs medlemmer.

Når det gælder trænings og aktivitetsdelen vurderer næstformanden dog, at det fremover bliver alles opgave. Ifølge de praktikmål der gælder for social- og sundhedsassistentelever skal de tage del i det rehabiliterende arbejde og indgå aktivt i genoptræningsforløb med borgere og patienter. I praktikken tilknyttes de ikke et aktivitetscenter, men varetager opgaverne, når de har berøring med borgerne. Aktivitetsdelen kan være afgørende for ældres mobilitet, sprog og almindelige velbefindende og derfor er det naturligt, at alle tager del i den opgave, understreger Pia Pedersen.