Nedskæring forklædt som effektivisering
Kommentar til budgetoplæg 2015 fra fællestillidsrepræsentanterne for plejeboligfunktionen i Aalborg Kommune til Ældre og Handicapforvaltningen (FMU-ÆH) i Aalborg.
Vi bliver flere og flere ældre, og vi kan i den sammenhæng undre os over, at der bliver lukket flere plejehjemspladser, når der er 134 borgere på venteliste til plejehjem (april 2014).
Aalborg Kommune vil spare 69 millioner via forskellige initiativer. På ældre- og handicapområdet forudser vi, at det kommer til at gå ud over kvaliteten og løsning af kerneopgaver. Effektivisering frygter vi, kan komme til at gå ud over antallet af ansatte på vagt, og i sidste ende kommer til at betyde, at borgere må vente på den nødvendige hjælp. Bliver det fremtiden, vil det være yderst utilfredsstillende for de ansatte og uværdigt for borgerne. I dag oplever vi, at smertegrænsen er nået for basisplejen - altså det allermest nødvendige. Derfor er yderligere besparelser helt urealistiske. Effektivisering er blevet et mantra, og i virkeligheden er der tale om nedskæringer forklædt som effektiviseringer.
Der skal følge midler med ny teknologi
I dag tilføres der konstant ny teknologi og nye initiativer. Det kræver, at vi i plejen, skal klædes på til opgaverne. Desværre er det et faktum, at tiden til at implementere nyt skal gå fra den tid, vi ellers skal bruge på borgerne. Det er positivt med nye fremtidssikrede løsninger i plejen, men det kræver, at der følger midler med implementering af opgaverne.
Behold de erfarne kræfter
Politikerne vil lukke flere plejehjem, bygge nyt plejehjem og specialisere de eksisterende plejehjem. I den forbindelse er social- og sundhedspersonalet klar til at byde ind med faglige kompetencer. Vi forventer, at politikerne i Aalborg Kommune tænker social- og sundhedspersonalet med i den nye plejeboligplan. Mange social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter har allerede specialistfunktioner blandt andet når det gælder demens og misbrug. I sparetider vil det være rettidig omhu, at gøre brug af det social- og sundhedspersonale som allerede i dag løser opgaverne. De har erfaring og er fagligt kompetente. Er der nye specialområder, kan det være nødvendigt med uddannelse og opkvalificering.
Tryghed i ansættelsen
Det kan skabe utryghed, når kommunen vil lukke plejehjem, derfor opfordrer vi jer til at give de ansatte vished om fremtiden. Det kan skabe ro på arbejdspladserne og sikre, at social- og sundhedspersonale med stor erfaring og faglighed ønsker at blive i Aalborg Kommune.
Vi fællestillidsrepræsentanter oplever kolleger der føler sig pressede og stressede i hverdagen. Konkret ser vi et misforhold imellem arbejdsopgaverne og den tid, der er til rådighed.
Med venlig hilsen fællestillidsrepræsentanterne for plejeboligfunktionen i Aalborg Kommune
Birthe Christophersen, Helle Holm og Mona Jensen.