Karin Gøtke - plejehjemsassistent
Hverdagsrehabilitering kan være en tur i kolonihaven, fortæller Karin Gøtke.

Redskaber til bedre relationer i ældreplejen

Plejehjemsassistent Karin Gøtke fra plejehjemmet Solsidecentret i Nibe har været på et meget inspirerende kursus. Karin har været på kursus i ICDP som handler om relations og ressourceorienteret pædagogik – her med fokus på ældreplejen. Kort og godt handler det om måden, hvor man møder et andet menneske på. Hendes leder anerkender, at hun er vokset med opgaven og selv mener hun, at hun har fået en fornyet stolthed på hendes arbejdsområde, der særligt dækker demente ældre i daghjemmet. ICDP har givet hende nye redskaber til at bibeholde den gode kontakt og skabe et miljø der fremmer nærhed og et anerkendende samspil. Et miljø der er afgørende for at kunne fremme livskvaliteten blandt de ældre.

Fagligt løft og eksamen
Kurset varede blot seks dage fordelt over et halvt år og i mellem kursusdagene fik hun og de øvrige kursister mulighed for at registrere de mange stjernestunder som var altafgørende. Hjemmeopgaverne betød, at hun og de øvrige i gruppen fik fornyet fokus. Målet med uddannelsen var, at få et fagligt løft og udvidet egne kompetencer – særligt når det gælder iagttagelse, beskrivelser af kommunikationen og analyse af samspillet. Det har hun fået og lavede under uddannelsen en video, som viser en tilfældig stjernestund i daghjemmet. Denne video benyttes på efterfølgende ICDP kurser og handler om relationen mellem to brugere og Karin selv.
Den ene er i det daglige en stille og ret passiv dame, men i videoen viser Karin, at hun formår at vente på kvindens svar. Samtalen hjælpes på vej med små kort. Et af spørgsmålene går på hvordan de tjente deres første krone. Og i samtalen får de begge tid og rum til at komme med deres svar. Samspilssituationen var efter Karins overbevisning en stor oplevelse og de to deltagere var tilmed meget stolte og rørte over at være med i videoen. Den varede ni minutter og var en del af Karins projekt, som blev evalueret.  Siden har kontakten til særligt den stille kvinde været meget bedre, da hun klart fornemmer en øget fælles opmærksomhed.

Øget livskvalitet og selvværd
Selvom Karin har lang erfaring med demens og i flere år har arbejdet på daghjemmet for demente samt som opsøgende medarbejder hjemme hos borgere med diagnosen demens, har hun haft stor glæde af ny inspiration. Visiteres en ny beboer til daghjemmet er Karins opgave at tage på hjemmebesøg for at skabe tillid og for at kende den enkeltes baggrund. Har man en forhistorie og kender man til det hverv personen har haft, er det ofte lettere at få god kontakt. Karin fortæller, at daghjemmet primært skal ses som et sted, hvor borgerne kan øge selvværdet. Eksempelvis deltog hun på et tidspunkt i en gudstjeneste sammen med en af borgerne. Sammen fandt de salmen i salmebogen og hun og den ældre sang begge godt til og Karin fortæller, at hun elsker at synge. Efter gudstjenesten siger sidemanden kort: Der var noget vi var gode til! Det er nogle af de små stjernestunder som Karin samler på og som øger selvværdet hos brugerne af daghjemmet. Stunder hvor der er fokus på det man kan i stedet for det man eksempelvis ikke kan. Måske kan de ikke løfte kaffekanden, men så kan de sikkert skære kagen til kaffen. Det er nogle gange små ting der gør, at de stadig føler at der er livskvalitet.

Hverdagsrehabilitering
Udover fokus på måden de møder hinanden på er det også vigtigt at give ros samt at træne både fysisk og mentalt. Det letteste vil være at hjælpe dem med at få benene op på skamlen, men det er vigtig træning for dem og derfor skal vi som personale skynde os langsomt. Laver vi gymnastik kan det f. eks hjælpe sproget på vej samtidigt, og efter kurset er Karin blevet meget bedre til at få øje på de små ting som har stor betydning. I sommerperioden kører de af og til ud i daghjemmets kolonihave. Her er der mulighed for at rode lidt i blomsterbedet, gå på en ujævn græsplæne eller blot få frisk luft og det er bestemt også en slags bevidst træning, fortæller Karin med et smil. Måske laver de fuglehuse og får på den måde fat i værktøjskassen, som er noget de fleste genkender.

Kolonihavehus i Nibe.

Sommerfoto fra kolonihaven i Nibe. 

Redskaber der sætter mennesket i centrum
På mange måder er hun blevet bekræftet i, at hendes arbejdsmetoder og måden hun mødte andre på var okay. Den store forskel er, at hun kan synliggøre det og analysere det der sker i en samtale. Videoen fik hun stor ros for, hvilket var en stor anerkendelse, da situationen ligner mange tilsvarende fra Karins hverdag. Endelig har hun set hvor stor betydning nærvær, øjenkontakt og kropssprog har for ægte tilstedeværelse. Kurset er ikke ny viden for Karin, men nærmere nogle redskaber der sætter fokus på de gode ressourcer man har i forvejen. Noget af det Karin særligt tænker efter kurset er:

• At måden ting bliver sagt og gjort på er afgørende
• At samle på dagligdagens stjernestunder
• At der er en fortælling bag hver handling
• At forsøge at åbne for andres ressourcer
• At anerkendelse er en livslang læring, der dybest set handler om at blive klog på et andet menneske
• At have positive forventninger til fortsat egen udvikling indenfor ICDP

Karin var på kursus med fire andre fra aktivitetsområdet Sydvest og hun ville blot ønske at alle kollegerne kom med, så de kunne opleve det at skabe større tillid og tætte relationer med borgerne.