Social- og sundhedsassistent Hanne Sølvkjær og social- og sundhedshjælper Karen Bach.

Arbejdsmiljøet kuldsejlede på plejecenter

Meget skulle gå rigtig skævt på Storvorde Plejecenter, før de ansatte igen kunne smile og omtale arbejdsmiljø og trivsel i positive vendinger. Desværre stod det dårlige arbejdsmiljø på igennem flere år, og det påvirkede rigtig mange.

Social- og sundhedshjælper Karen Bach fortæller, at personalet satte beboerne i centrum og helt glemte sig selv. Nu har plejecentret fået ny ledelse, og det er som nat og dag at opleve, fortæller social- og sundhedsassistent Hanne Sølvkjær. I dag kan hun undre sig over, at de som ansatte lod det psykiske dårlige arbejdsmiljø køre så længe uden at hive i bremsen. Heldigvis er det fortid og den nye ledelse får mange roser med på vejen.

Utryghed herskede
Arbejdspladsen var igennem en længere periode kørt ud på et sidespor. Mange af de ansatte havde det dårligt og enkelte ansatte var påvirket i en sådan grad, at man tvivlede på, at de nogensinde ville vende tilbage til arbejdet. Det dårlige arbejdsmiljø som startede med ondt i maven og ulyst til arbejdet endte med at knække enkelte psykisk. De ansatte havde den fornemmelse, at lederen ikke understøttede sammenholdet og fællesskabet i gruppen. Dét gjorde dem utrygge. Enkelte følte, at de sjældent kunne udføre en opgave tilfredsstillende, og det påvirkede deres selvværdsfølelse, og de var usikre på deres egen faglighed. Indimellem opdagede de, at ledelsen gav forskellige beskeder om en konkret opgave, og det bidrog til en øget rådvildhed i personalegruppen. De sukkede efter et bedre arbejdsmiljø, men på det tidspunkt havde ingen det fornødne overskud til at kæmpe for det.

Krav om radikal forbedring
Siden 2010 har der været problemer på stedet, men først i 2012 blev der taget initiativer, og her deltog FOA Aalborg i en lang række møder. Trivsel var i fokus og FOA stillede krav til leder og områdechef. Kravet var at det psykiske arbejdsmiljø skulle forbedres radikalt. Den indsats der blev iværksat anfægtede desværre ikke lederen, og situationen forblev uændret eller måske endda forværret. Undervejs fik arbejdspladsen et påbud fra arbejdstilsynet, og mange af medarbejderne var så utrygge ved situationen, at de end ikke turde deltage i et gruppeinterview med arbejdstilsynet uden FOA Aalborgs deltagelse.
Efter en rum tid endte det med at lederen blev sygemeldt, og hun vendte aldrig tilbage. I september 2013 kom der ny ledelse på stedet, og i dag ser verden heldigvis langt mere positiv ud, og de ansatte føler sig meget mere trygge.

Enetale erstattet af dialog
I dag er der åbenhed om alle beslutninger som træffes, og har de ansatte ønsker til ferie og fridage bliver de hørt. Tidligere blev beslutninger truffet uden at inddrage den enkelte, og enetale kendetegnede kommunikationen med lederen. Heldigvis har dialogen vundet indpas, og nu bliver de ansatte informeret om det ledelsen deltager i, når de ikke er på plejecentret. Endelig har sproget ændret sig markant, og når de ansatte bliver spurgt om at løse en ny opgave, bliver det sagt på en pæn måde. De små ændringer har haft enorm stor betydning for stemningen på Storvorde Plejecenter.

Bedre arbejdsmiljø højnede faglighed
Medarbejderne har med den nye ledelse fået en tiltrængt saltvandsindsprøjtning. Og heldigvis er de som blev hårdest ramt på fode igen takket være en rigtig god indsats fra alle på arbejdspladsen. Nu er der faglige diskussioner igen, og kvaliteten i arbejdet er højnet markant. Tidligere handlede det om at overleve i arbejdet, nu er fokus flyttet, og efterhånden tør alle stå åbent frem. Og det siger meget om, hvor langt de er nået på Storvorde Plejecenter.

FOA: Reagér på dårligt arbejdsmiljø
Skulle du og dine kolleger opleve dårligt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen, så er det vigtigt at reagere hurtigt. Tag problemerne i opløbet og rejs de spørgsmål du måtte være i tvivl om i jeres arbejdsmiljøgruppe eller i MED-udvalget. Kan udfordringerne på arbejdspladsen ikke løses i MED-udvalget, så opfordrer vi dig til at kontakte FOA Aalborg direkte.