Bruger Ipad
Flere af deltagerne benytter deres Ipad, når de skal kompetenceudvikles via internettet.

Dagplejere kompetenceudvikles via internettet

Dagplejere fra Aalborg og Vesthimmerland er for nylig startet på fjernundervisning via internettet.

Undervisningen foregår via computer eller IPad og hvert modul varer 30 minutter. Dagplejerne undervises via små videosekvenser inddelt i følgende emner:

  • kreative fag
  • pædagogiske fag
  • kost og bevægelse.

Introduktion i FOA Aalborg
Første undervisningsgang mødtes alle dagplejere i FOA Aalborg, hvor Helle og Nadin fra AOF gav en introduktion til kompetenceudvikling via internettet. På mødet fik dagplejerne vist, hvor de kan finde modulerne og i øvrigt fik de lov til at se et af de 13 moduler, så de vidste hvad de kunne forvente. Siden har deltagerne haft frihed til selv at bestemme, hvor og hvornår de ønsker at logge sig på.

Dagplejere til introduktion i e-læring

Dagplejere til introduktion i fjernundervisning

Korte undervisningsmoduler
Hver af de 13 moduler varer cirka 30 minutter og til hvert modul er der udarbejdet skriftligt undervisningsmateriale. På den måde kan deltagerne se en video om emnet, og derudover kan de hente en kort skriftlig gennemgang af emnet, så de selv kan læse op på det de netop har set og hørt.

Dagplejer Birthe Johansen fra Farstrup

Dagplejer Birthe Johansen fra Farstrup

Lærerigt og spændende
Birthe Johansen som er idrætsdagplejer fra Farstrup fortæller: ”Jeg har fået ny inspiration via undervisningen og det er med til at rykke mig som dagplejer.” Og hun glæder sig til at tage hul på flere af modulerne. For Birthe er det bedste, at hun kan tage et modul mens børnene tager en middagslur. ”Jeg havde slet ikke troet, at det var så lærerigt og spændende. Og jeg vil helt sikkert sige til mine kolleger, at undervisningen er let at gå til.” Birthe har ikke oplevet ventetid på systemet og så er lektionerne korte og overskuelige.

Dagplejer Anna Marie Warding fra Farsø

Dagplejer Anna Marie Warding fra Farsø

Lær når der er tid og ro
Dagplejer Anna Marie Warding fra Farsø er enig med Birthe, at der er tale om overskuelige moduler. ”Jeg synes, at det er en dejlig måde at blive undervist på, og så kan jeg gøre det, når jeg har tid og ro. Fjernundervisning er et godt initiativ. Det er blot synd for dem som ikke turde tilmelde sig, fordi de var usikre på om de kunne klare de tekniske udfordringer. Det er ikke svært og desuden har vi også en hotline,” understreger Anna Marie.

Let at repetere et modul
E-læring har den fordel, at man kan få gentaget en del af et modul, hvis man ønsker at repetere noget af undervisningen. Skulle Anna Marie mangle noget, så er det at hun selv afprøver de praktiske øvelserne i eksempelvis de kreative moduler. ”Nogle gange er det lettere at prøve det selv, og på den måde kan jeg bedre forestille mig, om det er noget jeg kan gøre med min gruppe af børn,” siger Anna Marie.

Webinar - online møde
Siden den første introduktion i marts måned har de haft et fælles webinar, som er et online møde, med et fast mødetidspunkt. Undervejs bliver der tre webinarer, hvor alle deltagere kan stille spørgsmål online og dele erfaringer med hinanden. Anna Marie var spændt på det første webinar i gruppen, da hun ikke vidste hvad hun skulle forvente. Det virkede godt, fortæller hun og desuden fik de en introduktion til hvordan man bruger Dropbox, som er et sted på nettet, hvor man kan dele filer.