Gensidig forsørgerpligt - kommunen skal underrette begge parter
Det gælder for jer som er samlevende, hvor den ene part er på kontanthjælp. Flere kommuner har tilsyneladende glemt at informere begge parter, og derved tilsidesætter de forvaltningsloven. Gælder det for dig og din samlever?
Når en kommune skal undersøge, om to borgere er samlevende, er det meningen, at den skal følge en bestemt rækkefølge i sagsoplysningen. I to nye principafgørelser fra Ankestyrelsen har man netop slået fast, at kommunen har undladt at meddele afgørelsen individuelt til begge parter. Den manglende partshøring medfører ugyldighed.
Har du penge til gode?
Hvis du var på kontanthjælp den 1. januar 2014 eller samlevende til en på kontanthjælp, og er blevet ramt af reglen, kan I have penge til gode.
Der skal være tale om et samlivsforhold, da ægtefæller altid har gensidig forsørgerpligt. Hvis I blev ramt af reglen og blev modregnet i kontanthjælpen bedes I selv tjekke op på følgende:
-
Blev I modregnet allerede fra 1. januar 2014, men modtager afgørelsen senere end dette, er forvaltningsloven ikke fulgt.
-
Har I begge modtaget afgørelserne? Og hvis ikke, så kan kommunen ikke begynde at modregne evt. for meget udbetalt kontanthjælp.
Hvis kun den ene af jer har modtaget afgørelsen, er forvaltningsloven heller ikke fulgt. Det er lovkrav, at I begge skal modtage en afgørelse. Det vil sige både kontanthjælpsmodtageren og samleveren.
En afgørelse skal meddeles begge parter, ellers har den en væsentlig mangel i retslig forstand. Både modtager af hjælp og sambo er part i sagen. I dette tilfælde har kommunens afgørelse retsvirkning over for begge parter, og derfor skal kommunen meddele afgørelsen individuelt til begge to. Det er altså ikke tilstrækkeligt, at den involverede i sagen får underretning om afgørelsen - for eksempel via sin sambo. I principafgørelsen fastslog Ankestyrelsen desuden, at afgørelsen ikke har virkning, før den er meddelt begge parter.
Har du spørgsmål til ovenstående, så er du velkommen til at kontakte FOA Aalborg.
Kilde: Nyhedsbrevet Nyt fra Ankestyrelsen nr. 5, oktober 2015.